Η Mazda πούλησε το 50% του μεριδίου της στη κοινοπραξία Mazda Sollers Manufacturing Rus [MSMR], που είχε στη Ρωσία μαζί με την Sollers, με τη κοινοπραξία να κατασκευάζει αυτοκίνητα της ιαπωνικής εταιρίας στο εργοστάσιο της στο Βλαδιβοστόκ. Το 50% το εξαγόρασε ο άλλος συνεργάτης της κοινοπραξίας, η ρωσική Sollers.

Όπως έγινε με τις Renault και Nissan, η πώληση θα πραγματοποιηθεί έναντι του συμβολικού αντιτίμου του 1 ευρώ, με την Mazda να διατηρήσει για τα επόμενα τρία χρόνια το δικαίωμα να εξαγοράσει ξανά το μερίδιό της έναντι του ίδιου αντιτίμου.

Η Mazda, η οποία πέρυσι κατείχε το 1,8% του μεριδίου της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτου, δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο πως εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σταματά να προμηθεύει με ανταλλακτικά το εργοστάσιο, κάτι που είχε ως επακόλουθο η παραγωγή να σταματήσει στα τέλη του Απρίλη.

Η Sollers θα αγοράσει το μερίδιο της Mazda στην κοινοπραξία και ετοιμαζόμαστε να επανεκκινήσουμε το εργοστάσιο το επόμενο έτος με μια νέα σειρά μοντέλων,

δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας, με την μεταβίβαση να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η Mazda σημείωσε ότι αναμένει να καταγράψει “εξαιρετικές απώλειες”, ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων γιεν (83,4 εκατ. ευρώ), λόγω της απόσυρσής της από τη Mazda Sollers Manufacturing Rus που λειτουργεί στη Ρωσία από το 2012. Στο ρωσικό εργοστάσιο η κοινοπραξία κατασκεύαζε τα Mazda 6, Mazda CX-5 και Mazda CX-9 και έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 50.000 αυτοκινήτων,