Καναδάς: Μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2035

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως έως το 2035 θα απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στη προσπάθεια επίτευξης μηδενικών εκπομπών σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2050.

Ωστόσο ο Καναδάς, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα παράπονα πως τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας δεν είναι πρακτικά σε απομακρυσμένες και βόρειες περιοχές, όπου οι συνθήκες ψύχους μπορούν να μειώσουν την απόδοση των μπαταριών, θεωρεί ότι τα plug-in υβριδικά με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 80 χιλιομέτρων είναι λειτουργικά οχήματα μηδενικών εκπομπών και έτσι θα συνεχίσει να επιτρέπεται η πώληση τους από το 2035 και μετά.

Το 2026 τα ZEV (οχήματα μηδενικών εκπομπών –Zero Emission Vehicles) θα πρέπει να αποτελούν το 20% των συνολικών πωλήσεων, ενώ το 2030 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 60%, προτού φτάσει στο 100% το 2035. Ως οχήματα μηδενικών εκπομπών ορίζονται τα αμιγώς ηλεκτρικά με μπαταρία, τα plug-in υβριδικά με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 80 χιλιομέτρων και τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου.

Από το 2035 και έπειτα, θα επιτρέπεται η πώληση μόνο οχημάτων μηδενικών εκπομπών, με την κυβέρνηση του Καναδά να προσθέτει πως ένα μείγμα επενδύσεων και κανονισμών θα βοηθήσει τη μετάβαση της βιομηχανίας προς αυτόν τον στόχο, έτσι ώστε έως το 2035 οι εκπομπές ρύπων σε όλη τη χώρα να μειωθούν στο 40-45% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005.

Σε ότι αφορά τα μεσαία και βαρέα οχήματα, η κυβέρνηση του Καναδά θέλει το 35% των συνολικών πωλήσεων τους έως το 2035 να είναι μηδενικών εκπομπών και το 100% ενός “υποσυνόλου” αυτών έως το 2004.

Παράλληλα η χώρα θα προσφέρει 1,7 δισ. δολάρια Καναδά (1,23 δισ. ευρώ) για να επεκτείνει τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών και άλλων μηδενικών εκπομπών οχημάτων. Σήμερα, ο Καναδάς προσφέρει έκπτωση έως και 5.000 δολάρια Καναδά για την αγορά ηλεκτρικών, plug-in υβριδικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με κυψέλες υδρογόνου, με ορισμένες επαρχίες, όπως η Βρετανική Κολομβία και η Νέα Σκωτία, να προσφέρουν δικά τους κίνητρα για να στρέψουν τους ανθρώπους σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Φέτος, περίπου το 10,3% των νέων αυτοκινήτων που αγοράστηκαν στη χώρα θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Με τις συνολικές πωλήσεις να αναμένεται να φτάσουν τα 1,63 εκατ. αυτοκίνητα, σημαίνει πως τα 167.890 από αυτά θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...