Τα πράγματα για την Saab φαίνεται ότι πάνε καλύτερα αφού η Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Χρέους (NDO) επέτρεψε τον Vladimir Antonov να καταστεί βασικός μέτοχος της Spyker, της μητρική εταιρεία της Saab. Ο Ρώσος έδωσε αρκετά χρήματα για να βγει από το αδιέξοδο η Saab.

Ο πρόεδρος και CEO της Spyker, Victor Muller δήλωσε:

Είναι μια σημαντική ημέρα για την εταιρία αλλά και για εμένα προσωπικά. Εργαστήκαμε σκληρά 11 μήνες για να έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, την αποκατάσταση της φήμης του Vladimir Antonov, ο οποίος έκανε τόσα πολλά, συμβάλλοντας σημαντικά στην Spyker από το 2007 ως χρηματοδότης και μέτοχος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλει οικονομικά στο άμεσο μάλλον και ανυπομονούμε να μάθουμε τις αποφάσεις της σουηδικής κυβέρνησης, της General Motors και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά την έγκριση που πήραμε από την NDO.

Τα παραπάνω είχε δηλώσει ο Muller αρχές τις εβδομάδας, με την GM να εγκρίνει τελικά την συμμετοχή του Antonov στα διοικητικά της Saab.

Ο Muller πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του φαίνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με αρκετές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έτσι ώστε να βρεθεί μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα ενώ στοχεύει ότι θα ξεκινήσει και πωλήσεις στην μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η GM συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με την Saab όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και έχει φτάσει σε προσωρινή συμφωνία με την Saab επιτρέποντας τον Antonov να αποκτήσει μετοχές της Saab, αναφέρει η General Motors σε σχετικό δελτίο τύπου της. Η αμερικάνικη εταιρία, αναφέρει ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν μερικές “ειδικές δράσεις από την Saab”, οι οποίες δεν έχουνε ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, καθώς και μερικές τυπικές άδειες, εγκρίσεις και παραιτήσεις, που η Saab δεν έχει κάνει ακόμη.

[Πηγή: GM, Spyder, Reuters, Bloomberg, Bloomberg]