Έρευνα του ΜΙΤ λέει ότι τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις

Σχετικά άρθρα

Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας βρίσκονται όλο και πιο συχνά στον εξοπλισμό των σύγχρονων αυτοκίνητων. Οι λειτουργίες, όπως η προειδοποίηση εξόδου από μία λωρίδα ή ειδοποίηση του τυφλού σημείου από τον καθρέφτη είναι κάποια απο τα χαρακτηριστικά τους, που θεωρητικά σε βοηθάνε να αποφύγεις τις επικίνδυνες καταστάσεις και σε ακραίες περιπτώσεις, να αναλάβουν αυτόματα και αυτοβούλως την κατάσταση ακινητοποίησης του οχήματος.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για την απόσπαση της προσοχής οδηγού δείχνει ότι τα συστήματα αυτά κάνουν κακό, σχετικά ακόμη και για την ασφάλεια των συστημάτων.

Ο λόγος είναι ότι, καθώς τα σύγχρονα αυτοκίνητα επιβαρύνονται με πολλά ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούν την προσοχή του οδηγού, είναι πολλές οι πιθανότητες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού και αντί να αποτρέψουν, να προκαλέσουν ατύχημα.
Ο Bryan Reimer, επιστήμονα ερευνών του MIT AgeLab αναφέρει χαρακτηριστικά

Εάν μια ένδειξη 3 ιντσών στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας φωτίζει επειδή είστε πολύ κοντά στο προπορευόμενο αυτοκίνητο, μπορεί να κοιτάζετε το ταμπλό αντί για το δρόμο

Τονίζει επίσης ότι η έλλειψη τυποποίησης των συστημάτων αυτών αυξάνει σύγχυση, λέγοντας ότι “κάθε κατασκευαστής έχει τα δικά του συστήματα, που είναι διαφορετικά και κανείς οδηγός δεν παίρνει καμία εκπαίδευση προτού να πιάσουν το το τιμόνι”

Επιπλέον, δεν είναι όλα αυτά τα συστήματα είναι εύκολα και φιλικά προς το χρήστη. Μόλις πρόσφατα, το MyFord και MyLincoln Touch infotainment σύστημα οδήγησε τη Ford M.C.να λάβει χαμηλές βαθμολογίες από το Consumer Reports, αναγκάζοντας την να επανασχεδιάσει το λογισμικό του συστήματος.

O διαχειριστής του αμερικάνικου NHTSA David Strickland θέτει το ερώτημα

Αισθανόμαστε πολύ έντονα ότι ακριβώς επειδή μπορείτε να κάνετε κάτι μέσα στο αυτοκίνητο εν κινήσει, όπως πληκτρολόγηση σε κανονικό πληκτρολόγιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κατά την οδήγηση;

Κάτι που συμφωνεί και η Amy Ν. Ship MD, βοηθός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση είναι τόσο επικίνδυνη, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Και βρίσκει μια πρωτότυπη ερώτηση να κάνει στους ασθενείς της ρωτώντας τους

Πώς θα αισθανόσασταν αν ο χειρουργός που σας έκανε εγχείρηση, κατά τη διάρκεια της μιλούσε με το hands-free στο τηλέφωνο του;

[Πηγή: Detroit News]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...