Jaguar C-X75: Τελικά με τουρμπίνες!

Σχετικά άρθρα

Εντάξει, η Jaguar δεν έχει ιδιαίτερα ένδοξο παρελθόν κατασκευής supercars. Έκανε μία προσπάθεια στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αλλά όσο θρυλική και αν είναι η XJ220, κακά τα ψέματα, δεν ήταν και ότι καλύτερο έχει δει ο κόσμος. Πριν δύο χρόνια όμως οι Βρετανοί παρουσίασαν στο κοινό την C-X75! Και δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα προσωπικά με έκανε να νιώσω όπως όταν ήμουν 10 χρονών και είχα την αφίσα μίας Countach μόνιμα στον τοίχο! Ήταν supercar εξωτερικά και το powertrain του ήταν για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια αυθεντικά εξωτικό! Ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς που συνδυάζονταν με τουρμπίνες! Wow!

Πέρυσι όμως ήρθε η αναμενόμενη, αλλά όπως και να έχει ανώμαλη προσγείωση. Η C-X75 θα έμπαινε στην παραγωγή…αλλά χωρίς τις τουρμπίνες. Αντ’ αυτών, η Jaguar σε συνεργασία με την Williams F1, είχε τροποποιήσει το powertrain. Τη θέση των τουρμπίνων θα έπαιρνε ένας τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας…πόσοοο…λογικό. Απογοήτευση…

Τώρα όμως η Jaguar αλλάζει και πάλι γνώμη. Ναι, η C-X75 θα είναι περιορισμένης παραγωγής, μόλις 250 κομμάτια θα παραχθούν και ναι, τα περισσότερα από αυτά θα διαθέτουν το υβριδικό powertrain που σας προανέφερα αλλά μερικά από αυτά τα 250 -πολύ λίγα- θα διαθέτουν όντως το εξωτικό powertrain που είχε το πρωτότυπο, θα διαθέτουν τουρμπίνες! Η εταιρία που κατασκευάζει τις τουρμπίνες ονομάζεται Bladon Jets Engineering Centre και ποσοστό της ανήκει στην Tata που έχει στην κατοχή της και την Jaguar οπότε η σύνδεση είναι απλή.

Οι τουρμπίνες αυτές είναι αρκετά μικρές και παράγουν μόλις 95 ίππους η κάθε μία -που είτε θα πηγαίνουν στους πίσω τροχούς απευθείας είτε θα χρησιμοποιούνται για να φορτίζουν τις μπαταρίες- αλλά σε συνδυασμό με τους ηλεκτροκινήρες η συνολική ιπποδύναμη της C-X75 θα είναι άνωθεν των 700 ίππων που θα της δίνουν την δυνατότητα να φτάνει τα 100 χλμ/ώρα σε περίπου 3 δευτερόλεπτα και τα 160 χλμ/ώρα σε λιγότερα από 6. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Jaguar θα διαθέτει αυτονομία 560 μιλίων και οι εκπομπές ρύπων θα είναι της τάξεως των 25-30 γρ/χλμ!

Το μόνο που μένει πλέον να ελπίζουμε είναι η Jaguar να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το δικό της marketing και να μην μας απογοητεύσει. Στο κάτω κάτω καιρός είναι κάποιος να δοκιμάσει κάτι πραγματικά εξωτικό στα exotic cars!

[Πηγή: Auto Express]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...
Autoblog.gr