Οι αγγλικές αρχές έπειτα από τρία χρόνια διεργασιών είναι έτοιμες να θεσπίσουν νόμους ώστε να κάνουν παράνομη την οδήγηση υπό την επήρεια παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι για τη χρήση ουσιών γίνεται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όμως το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας περιμένει για την έγκριση μιας κινητής μονάδας ελέγχου των ναρκωτικών.

Οι συσκευές εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών αναμένονται να είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους και θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μέσω του σάλιου του οδηγού μέχρι και 13 ουσίες, όπως κοκαΐνη και κρακ μέχρι ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μια ειδική επιτροπή έχει θεσπίσει μια λίστα διαφορετικων κυρώσεων, ανάλογα τις ουσίες, στα άτομα που πιάνονται θετικοί στη χρήση τους. Οι παραβάτες θα φυλακίζονται για τουλάχιστον ένα έτος και θα πληρώνουν πρόστιμο περίπου 6.000 ευρώ (5.000£).

Ο αστυνομικός θα ακολουθεί μια διαδικασία που θα ελέγχει πρώτα για αλκοόλ, αν αυτό είναι αρνητικό θα ακοακολουθεί λήψη σάλιου για έλεγχο ναρκωτικών ουσιών και τέλος αν αποτύχει και αυτό το τεστ θα έχει το δικαίωμα να φέρει τον οδηγό στο αστυνομικό τμήμα και να δοκιμαστεί ξανά στα σταθερα μηχανήματα.

[Πηγή: BBC]