Η BMW ανακοίνωσε νέα τεχνολογία φωτών, το Oganic Light που χρησιμοποιεί OLED

Σχετικά άρθρα

Organic Light

Το 2014 σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική χρονιά για την BMW, καθώς είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που προσφέρει ένα όχημα παραγωγής εφοδιασμένο με προβολείς φιλοσοφίας λέιζερ. Με αυτή την τεχνολογία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, το BMW i8 δεν γράφει τη δική του ιστορία μόνο σαν ένα plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο, αλλά και σαν το πρώτο όχημα παραγωγής που υιοθετεί μία νέα τεχνολογία φώτων λέιζερ.

Όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι Γερμανοί δε μένουν ούτε λεπτό στάσιμοι. Αυτό γιατί, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τύπου τους, ετοιμάζουν ένα νέο concept φωτισμού, το Organic Light (Οργανικό Φως).

Αν είσαι γνώστης θα κατάλαβες αμέσως ότι η τεχνολογία αυτή (Organic light-emitting diodes ή OLED) χρησιμοποιείται στα smartphones και στις τηλεοράσεις για να φωτίσουν τις οθόνες μας και σε σύγκριση με τα “παραδοσιακά” LED, τα οργανικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Πρώτα από όλα, οι OLED είναι 150 φορές λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα, με την τελευταία να έχει κατά μέσο όρο πάχος 0,06 χιλιοστά!! Διανοείσαι για τι μεγέθη μιλάμε. Αυτό σημαίνει ότι τα OLED είναι περίπου 400 νανόμετρα σε ύψος (ένα νανόμετρο ισούται με ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού).

Organic Light

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συσκευές εκπομπής φωτός μπορούν να έχουν διάφορες εφαρμογές, τόσο εντός όσο και εκτός του αυτοκινήτου. Αρχικά θα μπορούν να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα LED εμπρός και πίσω φώτα, ώστε να τονίσουν περαιτέρω την χαρακτηριστική σχεδίαση της BMW, αλλά στη συνέχεια θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις πηγές φωτισμού μέσα στην καμπίνα, ακόμη και στα φλας των εξωτερικών καθρεπτών.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι η κατανάλωση ενέργειας, εξαιτίας του μικρού μεγέθους, δίνοντας έναν πιο οικολογικό χαρακτήρα στα αυτοκίνητα, αφού είναι κατασκευασμένα κυρίως από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως πολυμερή που μπορούν να αποσυντεθούν.

Το μέλλον αναμένεται απρόβλεπτο, με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία να είναι πιο hig-end από ποτέ. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να μάθεις στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή: BMW]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Καινοτομία BMW στη σχεδίαση φώτων.

BMW Organic Light – OLED και νέες προοπτικές δημιουργίας στυλ.

Οι οργανικές φωτοδίοδοι ή OLED, είναι καινοτόμες, αποδοτικές και βιώσιμες πηγές φωτός με τις οποίες η BMW θα εφοδιάζει τα οχήματά της στο άμεσο μέλλον με την ονομασία BMW Organic Light. Στις OLED, το φως εκπέμπεται από στρώματα ημιαγωγών (πάχους όσο ένας δίσκος ολοκληρωμένου κυκλώματος) από οργανικά υλικά. Οι OLED λειτουργούν πολύ αποδοτικά λόγω σχεδίασης και παράγουν ελάχιστη θερμότητα. Επομένως το BMW Organic Light βοηθά στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2. Αντί να εκπέμπεται σημειακά, το φως που παράγεται από τις OLED εκπέμπεται από μία σχετικά μεγάλη περιοχή συγκριτικά με τις LED και είναι εξαιρετικά ομοιογενές. Κατά συνέπεια, οι OLED είναι κατάλληλες για χρήση στις λειτουργίες εξωτερικών φώτων που είναι σχεδιασμένα πρωτίστως για να κάνουν ευδιάκριτο το όχημα. Ωστόσο, αντί να αντικαταστήσουν τις συμβατικές LED, οι OLED προστεθούν συμπληρωματικά.

Σαν μία πρώτη εφαρμογή τους σε οχήματα παραγωγής, οι OLED μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία των πίσω φώτων, στο πλαίσιο ενός λεγόμενου υβριδικού φωτισμού, ενώ τα φώτα φρένων και τα φλας θα εξακολουθήσουν να έχουν λυχνίες LED. Μεσοπρόθεσμα, η απόδοση και φωτεινότητα των OLED θα αυξηθούν στο επίπεδο που και άλλες λειτουργίες να μπορούν να εκτελούνται από οργανικές LED. Μέσα στην καμπίνα, το BMW Organic Light μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστες και στυλιστικές φωτεινές νότες. Λόγω της πολυμορφικότητάς τους, οι οργανικές φωτοδίοδοι προσφέρουν στους σχεδιαστές νέες δυνατότητες στη διαμόρφωση στυλ.

150 φορές λεπτότερες από μία ανθρώπινη τρίχα.

Το ευχάριστο φως που παράγουν οι οργανικές φωτοδίοδοι εκπέμπεται σε ολόκληρη την επιφάνειά τους με εξαιρετική ομοιογένεια χάρη στη σχεδίασή τους. Σε αντίθεση με τις συμβατικές LED, όπου το φως παράγεται σε κρυστάλλους ημιαγωγού, το φως των OLED παράγεται σε εξαιρετικά λεπτά ημιαγώγιμα στρώματα κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, κυρίως πολυμερή. Τα ημιαγώγιμα στρώματα σφραγίζονται ερμητικά από δύο λεπτές πλάκες από γυαλί ή πλαστικό φίλμ. Ολόκληρο το σετ ενεργών, στρωμάτων φωτο-εκπομπής έχει ύψος μόνο 400 νανόμετρα περίπου (ένα νανόμετρο ισοδυναμεί με ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού). Αυτό είναι περίπου 150 φορές λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα – κατά μέσο όρο 0,06 mm. Το στοιχείο πλήρες έχει συνολικό ύψος περίπου 0,8 – 1,5 mm.

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και του μειωμένου βάρους των OLED, το BMW Organic Light συμβάλλει επίσης στη μείωση της κατανάλωσης οχημάτων με κινητήρες καύσης, επεκτείνει την αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και, σαν αποτέλεσμα, περιορίζει τη ρύπανση λόγω εκπομπών CO2.

Η βιωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας αντιπροσωπεύει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Η παραγωγή οργανικών φωτοδιόδων δεν απαιτεί την χρήση κάποιων δαπανηρών και δυσεύρετων πρώτων υλών όπως οι ‘σπάνιες γαίες’. Επιπλέον, η ποσότητα των οργανικών ενώσεων και μετάλλων που χρησιμοποιούνται είναι τόσο χαμηλή ώστε οι OLED θα μπορούν να απορρίπτονται στον κάδο ανακύκλωσης γυαλιού μετά το τέλος της λειτουργικής ζωής τους.

Τεράστιες δυνατότητες στη σχεδίαση αυτοκινήτων.

Η τεχνολογία OLED του BMW Organic Light και οι δυνατότητες εφαρμογής της ανοίγουν τεράστιες προοπτικές στην αυτοκινητιστική σχεδίαση. Όταν λανσαριστούν για πρώτη φορά, οι οργανικές LED θα έχουν διδιάστατη εμφάνιση με μία επιφάνεια φωτο-εκπομπής που θα μπορεί να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες, και θα μοιάζει με ανακλαστική επιφάνεια όταν είναι σβηστές. Με την πρόοδο της εξέλιξης, θα λανσαριστούν ευπροσάρμοστες OLED που θα είναι επίσης διαφανείς. Τρισδιάστατες OLED με πλήρως διαμορφώσιμο σχήμα είναι μία πιθανή προοπτική μεσοπρόθεσμα. Το γεγονός ότι οι OLEDs είναι εύκαμπτες και δεν απαιτούν ούτε κάτοπτρα, ούτε φακούς προετοιμάζει το δρόμο για ποικίλες νέες χρήσεις, μη εφικτές προς το παρόν.

Δυναμικός και αποτελεσματικός φωτισμός.

Οι οργανικές φωτοδίοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λειτουργίες στατικού εξωτερικού φωτισμού ή φωτισμό εσωτερικού του οχήματος. Το BMW Organic Light είναι πλήρως ρυθμιζόμενης έντασης όπως οι συμβατικές LED. Επιπλέον, η επιφάνεια φωτο-εκπομπής μιας OLED μπορεί να διαιρείται σε ανεξάρτητα, ατομικά σχεδιασμένα τμήματα που να ελέγχονται επίσης ανεξάρτητα, με σκοπό ένα δυναμικό, αποδοτικό φωτισμό.

Σχεδίαση Μεγάλης Διάρκειας Ζωής.

Το BMW Organic Light είναι βελτιστοποιημένο ώστε να ικανοποιεί τις υψηλότερες απαιτήσεις ως προς την αξιοπιστία και αντοχή. Είναι σχεδιασμένο για να αντέχει τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και να διαρκεί σε όλη τη λειτουργική ζωή του οχήματος. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι απαιτήσεις σχεδόν μηδενικής συντήρησης του BMW Organic Light.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

BMW M2 CSL από την Alpha-N Performance

Η Alpha-N Performance πρόλαβε την BMW και παρουσίασε την CSL έκδοση της νέας γενιάς της M2. Στιλιστικά η εταιρία τοποθετεί στην Μ2 νέο bodykit...

Αυτό είναι το BMW Vision Neue Klasse X Concept

Αυτό είναι το Vision Neue Klasse X Concept, το νέο πρωτότυπο της BMW που θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μας δείχνουν το...

Πατέντα της Ferrari αποκαλύπτει εξακύλινδρο υβριδικό κινητήρα υδρογόνου

Η Ferrari έχει προχωρήσει στη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν υβριδικό εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο. Τα σχέδια παρουσιάζουν μια πληθώρα...
Autoblog.gr