Βιοκαύσιμα από τα απόβλητα του ουίσκι

Σχετικά άρθρα

Celtic_Renewables_image_newsletter_02

Όταν ακούς για βιοκαύσιμα, το μυαλό σου πηγαίνει κυρίως στην αιθανόλη, αλλά τι θα έλεγες όταν μάθαινες πως επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράγουν βιοκαύσιμο από τα απόβλητα της απόσταξης του ουίσκι;

Για τη παρασκευή ουίσκι απαιτείται νερό, μαγιά και σιτηρά. Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει στο να γίνει ουίσκι. Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή. Μια εταιρία από τη Σκωτία, η Celtic Renewables Ltd εργάζεται πάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής του δημοφιλούς σκωτσέζικου ουίσκι για την παραγωγή βιοβουτανόλης –ενός προηγμένου βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς επίσης και να παρέχει ενεργειακή εγγύηση στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν την ακμάζουσα βιομηχανία του ουίσκι.

Η ομάδα αναφέρεται πως έχει τελειοποιήσει μια παλιά, βιομηχανική τεχνική ζύμωσης και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα κατάλοιπα των φλοιών από τους σπόρους που έχουν υποστεί ζύμωση και το υγρό (pot ale) που παράγεται κατά τη διεργασία πολτοποίησης, σε 1-βουτανόλη και αιθανόλη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα. Η βιοβουτανόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως βιοκαύσιμο. Είναι κατά 25% με 30% αποδοτικότερο από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη, έχει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου και χαμηλότερη πίεση ατμού, καθιστώντας τη ασφαλέστερη για αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με βενζίνη, ντίζελ ή βιοντίζελ στις δεξαμενές αποθήκευσης ή τις αντλίες λιανικής, εξαλείφοντας την ανάγκη για τροποποίηση στις εγκαταστάσεις ανάμιξης.

Ο καθηγητής Martin Tangney , διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Βιοαιθανόλη στο Πανεπιστήμιο Napier- Napier University’s Biofuel Research Centre -και ιδρυτής της νέας εταιρίας Celtic Renewables λέει:

Η βιομηχανία του σκωτσέζικου malt ουίσκι αποτελεί έτοιμο πόρο για την ανάπτυξη βιοβουτανόλης.

Το υγρό από τους άμβυκες και οι σπόροι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο ως απευθείας υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου παράγεται το ουίσκι.

Η βιομηχανία του ουίσκι παράγει ετησίως 1.600 εκατ. λίτρα pot ale και 500.000 τόνους κατάλοιπα φλοιών από τη διαδικασία απόσταξης. Προς το παρόν οι εγκαταστάσεις της Celtic Renewables είναι μικρές και δε μπορούν να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο αποβλήτων. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να βρει χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, όπου θα μπορεί να «αναβιώσει» αυτή η παλιά τεχνική ζύμωσης, που θα οδηγήσει στα βιοκαύσιμα του μέλλοντος.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...