Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Σχετικά άρθρα

oil

Αύριο, 27 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) θα συνεδριάσει στην Βιέννη για να δει το πως θα καταφέρει να σταματήσει τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 74,09 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να κυμαίνεται στα 78,33 δολάρια. Όλα τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στη Βιέννη, μιας και οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ, αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο δεν είναι λίγα εκείνα τα δημοσιεύματα σε μεγάλα μέσα του εξωτερικού, βλέπε Deutsche Welle, Reuters κ.α, που αμφισβητούν την πραγματική δύναμη του οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

Κυριότερη αιτία της κρίσης αυτής είναι η υπερπαραγωγή πετρελαίου που οδηγεί σε μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση. Σε αρκετές περιοχές της γης η οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς και συνεπώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα ωστόσο, κυρίως στις ΗΠΑ, πρώτη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο, έχουν ανοίξει νέες πηγές με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσφορά πετρελαίου. Πρόκειται για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου με τη μέθοδο fracking, όπου αντλείται πετρέλαιο από πετρώματα σε μεγάλο βάθος. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργεια, ήδη από το 2015, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο από όσο η Ρωσία και η Σουηδική Αραβία.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις, όπως η ουκρανική, με τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και την ενίσχυση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, από το περασμένο καλοκαίρι έχει πέσει η τιμή πετρελαίου κατά 30%. Για τις χώρες που δεν διαθέτουν δικές του πετρελαιοπηγές η πτώση της τιμής που πετρελαίου είναι κάτι το θετικό. Στη Γερμανία οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά μπορούν από του χρόνου να εξοικονομήσουν 35 δις ευρώ, όπως υπολόγισε η τράπεζα Unicredit. Ο Αντρέας Ρες, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δήλωσε:

Το ποσό αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση του επιχειρηματικού κόστους που ενδυναμώνει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

Για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες η χαμηλή τιμή σημαίνει λιγότερα έσοδα. Ορισμένες μάλιστα, όπως η Ρωσία, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί εάν η τιμή πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους. Αύριο στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ η αγορά αναμένει πως οι χώρες που μετέχουν στον οργανισμό θα συμφωνήσουν στη μείωση του ποσοστού άντλησης πετρελαίου, ώστε η προσφορά να είναι τόση, που να παρασύρει προς τα πάνω την τιμή.

Για την ώρα η συμφωνημένη ποσότητα επίσημα φτάνει τα 30 εκ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν τηρούν όμως όλα τα μέλη του OPEC τη συμφωνία. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το πετρελαϊκό καρτέλ αντλεί 500.000 βαρέλια περισσότερο από όσο προβλέπεται, κάτι που γίνονταν από το 1982. Αυτό οδηγεί τους ερευνητές να αμφισβητήσουν την ικανότητα του OPEC να ελέγξει την τιμή πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία ίσως να έχει τη δύναμη να επηρεάζει κάπως την τιμή, διότι εξαιτίας των τεράστιων αποθεμάτων του μπορεί να αυξάνει και να μειώνει την άντληση κατά το δοκούν», σημειώνει ο Τζεφ Κολγκάν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

Είναι σημαντικό ότι διαθέτει αυτή τη δύναμη ως μεμονωμένη χώρα, ο OPEC δεν ασκεί καμιά επιρροή. Οι περισσότερες χώρες, από τη Βενεζουέλα μέχρι τη Νιγερία και το Ιράκ αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν, όσο γρήγορα θέλουν, χωρίς να φροντίζουν για αποθέματα.

Πάντως ενόψει της αυριανής συνόδου του OPEC στη Βιέννη, η Σουηδική Αραβία δεν εξέπεμψε μηνύματα προς την κατεύθυνση μείωσης των ποσοστών άντλησης του μαύρου χρυσού με αποτέλεσμα να έχει ανάψει η εικοτολογία για τους πιθανούς λόγους. Κρατώντας χαμηλά της τιμές επιδιώκει να κάνει ακριβή την εξόρυξη στις ΗΠΑ με τη μέθοδο fracking. Ότι στηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για να την πλήξει η μείωση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι δήλωσε πως θα αφήσουν την αγορά να κάνει τη δουλειά της, και θα σταθεροποιηθεί σύντομα μόνη της, με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις να δείχνουν πως η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι θα συνεχιστεί. Αυτό θα κάνει κακό στις χώρες που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως είναι η Βενεζουέλα, ένα από τα πιο αδύναμα μέλη του ΟΠΕΚ.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να βυθιστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ δεν συμφωνήσει σε μία σημαντική μείωση της παραγωγής στην αυριανή συνέλευσή του, μιας και η αγορά θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ και της επιρροής του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αν δεν υπάρξει μείωση. Διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται διχασμένοι για το αν ο ΟΠΕΚ θα καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, με ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι μία μικρή μείωση – περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα – δεν θα ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Αποσύρθηκε η μήνυση κατά της πίστας της Laguna Seca

Στις αρχές του χρόνου μια ομάδα κατοίκων της περιοχής γύρω από τη πίστα της Laguna Seca στο Monterey της Καλιφόρνια, κατέθεσε μήνυση εναντίων της...

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν 6.000 δολάρια από κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλούν

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών...

ΗΠΑ: Νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποίησε τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες εκπομπών, που στοχεύουν ώστε έως το 2032 οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να...
Autoblog.gr