Η Goldman Sachs προβλέπει ισχυρή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το πετρέλαιο και το ευρώ

Σχετικά άρθρα

oil

Οι διεθνείς αγορές των τιμών πετρελαίου εξακολουθούν να μειώνονται με την Goldman Sachs σε έκθεση της να προβλέπει αργή ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού, με την τιμή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι να θεωρείται το νέο φυσιολογικό επίπεδο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, επικαλούμενοι τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το αργό πετρέλαιο Nymex ή αλλιώς WTI, το 2015 στα 47,15 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από τα 73,75 δολάρια προηγουμένως. Για το 2016, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 65 δολάρια, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για 80 δολάρια το βαρέλι. Σε ότι αφορά το τρέχον τρίμηνο, η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στα 46 δολάρια ανά βαρέλι, από τα 75 δολάρια.

Όσον αφορά στο Brent, για το 2015 η τιμή αναμένεται να φτάσει στα 50,40 δολάρια το βαρέλι, από την προηγούμενη εκτίμηση για 83,75 δολάρια, ενώ για το 2016 στα 70 δολάρια από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Για το τρέχον τρίμηνο, η Goldman Sachs αναμένει να «δει» το Brent στα 47 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 85 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχωρεί αυτή τη στιγμή 1,18 δολ. ή 2,44% στα 47,18 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου χάνει 1,26 δολ. ή 2,51% στα 48,85 δολ. το βαρέλι.

Επιπλέον, η Goldman Sachs, σε ξεχωριστή της έκθεση, αναφέρει πως το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε επίπεδα ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο έως τον Ιανουάριο του 2017 και να συνεχίσει την πτωτική του πορεία διολισθαίνοντας έως και τα 0,9 δολάρια τον Ιανουάριο του 2018. Και δεν είναι μόνο η Goldman Sachs, μιας και η Societe Generale, προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού πετρελαίου και αναμένει το αργό Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2015, μειωμένο κατά 15 δολάρια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Για το Nymex WTI, εκτιμά πως θα υποχωρήσει κατά 14 δολάρια στα 51 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ πάντως ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση, παρά την υποχώρηση των τιμών του αργού Brent κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε πεντέμισι χρόνια. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, με επικεφαλής τον κορυφαίο παραγωγό του τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε το Νοέμβριο να διατηρήσει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής του αντί να προχωρήσει σε μια μείωση της παραγωγής του προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές που υποχωρούν. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αν και σε περιόδους αναταράξεων στις αγορές, ο Οργανισμός συχνά πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις.

Η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται πτωτικά τις επτά συνεχείς τελευταίες εβδομάδες και οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Καταλυτικός παράγοντας της πτώσης είναι η υπερπροσφορά πετρελαίου έναντι της υποτονικής ζήτησης εξαιτίας της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Στη διάρκεια του 2014, η Ρωσία παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από την εποχή της Σοβιετική Ένωσης με 10,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Την ίδια ώρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ιράκ κατέγραψε τις υψηλότερες εξαγωγές του από το 1980.

Μια σειρά εξελίξεων, δηλώσεων και αναλύσεων διατηρούν την εντύπωση ότι το πτωτικό σερί της τιμής του πετρελαίου δύσκολα θα ανακοπεί τους επόμενους 3 έως 6 μήνες. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του ενεργειακού επενδυτικού οίκου Jefferies &Co σε εκδήλωση για στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Χιούστον, την περασμένη εβδομάδα, ότι «αυτό το περιβάλλον αγοράς θα κρατήσει αρκετά». Ακόμη και η μείωση των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες, δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτή στην αγορά σε επίπεδο αγοράς προτού περάσουν 3 έως 6 μήνες. «Θα χρειαστεί να κλείσουν 300 έως 500 γεωτρήσεις προτού αρχίσει να ανακάμπτει η αγορά» είπε αποκαλύπτοντας ότι οι αδειοδοτήσεις έχουν περιοριστεί κατά 35% τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή η Woodmackenzie με νεότερη έκθεσή της, εκτιμά ότι μόλις το 1,6% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου θα ήταν ζημιογόνο εφόσον οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 40 δολάρια, ενώ ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα δε θα ήταν βέβαιο ότι κατ΄ ανάγκη θα προκληθούν εκτεταμένες διακοπές της λειτουργίας γεωτρήσεων. Η παραγωγή πετρελαίου που θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα είναι τα περίφημα oil sands (πισσούχος άμμος) του Καναδά. Ωστόσο ακόμη και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι ισχυρές, όπως τόνισε σε δηλώσεις του προχθές ο Καναδός πρωθυπουργός Σ. Χάρπερ, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία πετρελαίου αποδεικνύεται ανθεκτική και θα επιβιώσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου δεν εκπέμπουν κανένα σήμα διαλλακτικότητας και επιμένουν στην απόφασή τους να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ αμετάβλητη την παραγωγή του, ακόμη και εάν υπάρξει μείωση κάτω από τα 50 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έγιναν διαρροές στο Reuters από πηγές της αντιπροσωπείας χώρας μέλους του ΟΠΕΚ στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναθεωρηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου (για διατήρηση αμετάβλητης της παραγωγής) την οποία οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θεωρούν υπεύθυνη για τη δημιουργία υπεπροσφοράς και την αύξηση των αποθεμάτων. «Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν ξεκάθαρος οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μείωσης» ανέφερε.

Πλέον οι ελπίδες για αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά την αγορά πετρελαίου στρέφονται και στο κομμάτι της ζήτησης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται άμεσα κάποιες δραματικές αλλαγές, όπως έδειξε και η συμπεριφορά μεγάλων προμηθευτών εμπόρων πετρελαίου όπως η Vito, η Trafigura και η Shell που προχώρησαν στην εκμίσθωση μεγάλων τάνκερ τα οποία και σκοπεύουν να μετατρέψουν σε θαλάσσιες αποθήκες με την ελπίδα ότι θα ανακάμψουν οι τιμές στο επόμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, στην Αττική η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνεται περίπου στα 1,25-1,30 ευρώ/λίτρο, με την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης να κυμαίνεται στα 0,98-1,05 ευρώ/λίτρο. Αντίστοιχες είναι και οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη περιφέρεια οι τιμές είναι ελάχιστα ακριβότερες.

ΠηγήBloomberg
ΠηγήCapital

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...