Γενοκτονία. Μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους. Προ δύο ετών ο Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης, βρέθηκε στην Βουλή όπου ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, παρουσίασε ένα πόρισμα με στοιχεία μιας έρευνας για τα ατυχήματα (video). Στοιχεία που σοκάρουν. Μέσα σε έναν χρόνο το 2006, 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε τροχαία ατυχήματα, ενώ 20.000 ήταν οι τραυματίες, ως επί το πλείστον, το 70% των θυμάτων είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών. Το 2014, 801 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15.086 τραυματίστηκαν, ενώ για το 2015, τα στοιχεία αναφέρουν περί τους 750 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι περί τους 15.000.

Καθημερινά στους -ομολογουμένως κάκιστους- δρόμους της ελληνικής επικράτειας, άτομα μένουν τετραπληγικά, παραπληγικά, τραυματίζονται και χάνουν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς ήταν και χθες το πρωί ο Παντελής Παντελίδης, και οι δύο τραυματισμένες φίλες του. Είναι κρίμα να βλέπεις να χάνει τη ζωή του νέος κόσμος σε τροχαία ατυχήματα. Είναι κρίμα η παθογένεια του Έλληνα οδηγού, του Έλληνα που δεν διδάχτηκε την οδηγική παιδεία, που δεν έχει την “κουλτούρα” της ασφαλούς οδήγησης στο αίμα του, να κοστίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Με αφορμή τον θάνατο του 33χρονου δημοφιλούς τραγουδιστή, του τραγουδιστή που αγαπήθηκε από πολλούς και μισήθηκε από άλλους τόσους, είναι ευκαιρία να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί. Να προβληματιστεί για το πόσο επικίνδυνα και εγκληματικά οδηγούμε όλοι μας καθημερινά, είτε φορώντας είτε δεν φορώντας ζώνη ασφαλείας και κράνος.

Ο Έλληνας έχει στην ιδιοσυγκρασία του την γρήγορη οδήγηση, την ιδέα πως η άσφαλτος του ανήκει. Την νόηση να θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο οδηγό του κόσμου, τον ωχαδερφισμό του “σε εμένα δεν θα συμβεί ποτέ ατύχημα“. Είναι γλυκιά βλέπεις η αίσθηση του παντοδύναμου με το να πατάς το γκάζι, είναι δύσκολο να το καταπολεμήσεις. Έχεις την πεποίθηση πως τα πάντα εκείνη την στιγμή σου ανήκουν. Η δική σου κοσμοθεωρία, αυτή που σου επέβαλε και σου έμαθε η κοινωνία που μεγάλωσες, η κοινωνία που σε εκπαίδευσε να είσαι κακός οδηγός, σε έκανε να νιώθεις ένας μικρός Θεός –καλύτερα ας μην αναφερθώ στον σαθρό τρόπο αξιολόγησης που χορηγεί το υπουργείο μεταφορών τα νέα διπλώματα οδήγησης. Από τις ίδιες δοκιμασίες, μέχρι το “κατεστημένο” των σχολών και των εξεταστών– Ένας Θεός που εκτός από τη δική του ζωή, κρατά στα χέρια του και την ζωή δεκάδων άλλων ανθρώπων που τυγχάνουν εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο ίδιο σημείο του δρόμου με εσένα. Ένας Θεός που ξέρει μόνο το γκάζι. Όχι το φρένο.

Και τότε έρχεται εκείνη η κακιά στιγμή. Το μοιραίο. Μόνο τότε συνειδητοποιείς πως το κρέντο σου ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Καταλαβαίνεις πως βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί από αλουμίνιο, σίδερο, πλαστικό, αερόσακους και ένα σκασμό τεχνολογίες ασφαλείας, που όσο και αν το θεωρείς ασφαλές, δεν είναι στον βαθμό που εσύ πιστεύεις. Η ταχύτητα δεν είναι δικαίωμα του καθενός, όπως έλεγε κάποτε ένα διαφημιστικό σποτ μιας γνωστής ιαπωνικής μάρκας αυτοκινήτων και μηχανών. Είναι μια διαβάθρα ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο και εσύ πιστεύεις πως θα την γλυτώσεις και θα περάσεις στην μεριά της ζωής.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αποκαλυπτικά για να καταλάβει κανείς που είναι η ρίζα του κακού. Πόσο κακός οδηγός είναι ο Έλληνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2014 σημειώθηκαν 382.661 παραβάσεις, με τις 156.892 παραβάσεις να αφορούσαν τα όρια ταχύτητας (ή αλλιώς 430 κλήσεις/ημέρα). Μπορεί σε σχέση με το 2013 και το 2012 να είναι μειωμένες (186.675 και 178.816 αντίστοιχα), αλλά και πάλι παραμένουν πολλές.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξαν συνολικά 158.493 παραβάσεις, με τις 74.901 από αυτές να αφορούν παραβάσεις ταχύτητας. Τα ατυχήματα ήταν 5.284, με τα 328 να είναι θανατηφόρα, τα 421 σοβαρά και τα 4.535 ελαφρά. Σε αυτά, 357 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 493 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ 5.787 ελαφρά.

Καλό θα ήταν να μην κάνουμε τις σκέψεις αυτές σήμερα, αλλά κάποια άλλη στιγμή. Μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόταν να πάρουμε αφορμή από το δυστύχημα του Παντελίδη που το πιθανότερο είναι να αποδειχτεί πως τελικά δεν έτρεχε με ταχύτητες που αναφέρθηκαν στα Μ.Μ.Ε. Από ένα ακόμη ατύχημα, από έναν ακόμη θάνατο. Ας αποφασίσει η πολιτεία να διδάξει στους πολίτες της την καλή οδική συμπεριφορά, ξεκινώντας από την κατάρτιση ενός στοχευμένου εκπαιδευτικού συστήματος από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την συμπεριφορά του Έλληνα ως πεζός, ως επιβάτης και ως οδηγός. Ας αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να διδάξουμε στα παιδιά μας τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και να τα βοηθήσουμε έτσι ώστε ν’αποκτήσουν οδηγική παιδεία για την δική τους αλλά και την δική μας ασφάλεια γενικότερα.

Εγώ έθεσα τις δικές μου σκέψεις και απόψεις και θέλω να κλείσω λέγοντας πως απαιτείται να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, καλύτεροι άνθρωποι. Με νου και αυτοεκτίμηση τόσο στο Εγώ μας, όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Φόρεσε ζώνη ασφαλείας, βάλε κράνος. Μην τρέχεις. Μην ασχολείσαι με το κινητό σου τηλέφωνο όταν οδηγείς. Μην οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ. Πάτησε γκάζι στην πραγματική ζωή και τρέξε στον στίβο της.