Η VW εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μήνυση κατά του πρώην προέδρου της Ferdinand Piech, μετά από δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Piech, ο οποίος δήλωσε πως είχε ενημερώσει βασικά μέλη του εποπτικού συμβουλίου της VW, σχετικά με το Dieselgate, έξι μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο δημοσίως, περίπου το ίδιο διάστημα δηλαδή που βρισκόταν σε διαμάχη με τον τότε CEO της VW, Martin Winterkorn.

Όπως θα θυμάσαι, μήνες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο της VW, τα δύο μεγάλα κεφάλια του VW Group, Ferdinand Piëch και Martin Winterkorn είχαν τις διαφωνίες τους, μια κόντρα που οδήγησε τελικά στην αποχώρηση του Piëch από τη θέση του Προέδρου του Γερμανού Κολοσσού και με τις φήμες να θέλουν πως ο Piëch κατάφερε και έκανε το δικό του. Εδώ και αρκετούς μήνες ακούγεται η φήμη πως το Dieselgate ήταν η αιτία της διαμάχης ανάμεσα στους Winterkorn και Piech, με τον Piech να ισχυρίζεται πως είχε ενημερώσει τα κορυφαία στελέχη του εποπτικού συμβουλίου για το Dieselgate από τον Μάρτιο του 2015, ισχυρισμούς που απορρίπτει η VW και τον απειλεί με μήνυση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Piech, δήλωσε πως προσπάθησε να μάθει τον Μάρτιο του 2015 από τον Winterkorn, τι γίνεται σχετικά με την έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), για τις εκπομπές των αυτοκινήτων της VW, με τον Winterkorn, στο περιθώριο της έκθεση της Γενεύης να απαντά στον Piech, πως όλα είναι υπό έλεγχο. Ο Piech ωστόσο δήλωσε πως είχε ενημερώσει βασικά μέλη του εποπτικού συμβουλίου της VW, σχετικά με το Dieselgate, μιας και μια ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας, του παραχώρησε τον Φεβρουάριο του 2015, στοιχεία για το σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών μέσω παράνομου λογισμικού.

Το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen AG αποκηρύσσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ferdinand Piech, όπως ανέφερε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης.

Το εποπτικό συμβούλιο θα ζυγίσει προσεκτικά τη δυνατότητα υποβολής μέτρων και αξιώσεων κατά του κου Piech,

αναφέρει η VW με σημερινό δελτίο τύπου της. Επίσης και οι Bernd Osterloh και Berthold Huber, εκπρόσωποι των εργαζομένων και τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της VW, εξετάζουν και αυτοί νομικά μέτρα εναντίον του Piech.

Ποτέ δεν θα μάθουμε ποια ήταν η πραγματική αιτία της ρήξης μεταξύ Piech και Winterkorn, αλλά αναμφίβολα η συγκεκριμένη ιστορία έπαιξε τον ρόλο της, με τον Piech να δηλώνει πως έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Winterkorn λόγω της στρατηγικής του στην αγορά των Η.Π.Α αλλά και της αποτυχίας του να δημιουργήσει έναν φθηνό αυτοκίνητο.

Για την ιστορία, ο Bob Lutz, ο πρώην CEO της GM, είχε κατηγορήσει τον 78-χρονο Ferdinand Piëch, ως τον πραγματικό υπεύθυνο πίσω από το Dieselgate. Επίσης, ο Martin Winterkorn, δηλώνει μέχρι και σήμερα πως δεν γνώριζε τίποτα για το Dieselgate μέχρι και τον Αύγουστο του 2015, όταν οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από την VW εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό που είχαν εντοπίσει.

Στις σχετικές ειδήσεις η VW έκανε γνωστό το σχέδιο για το πως θα επενδύσει τα 2 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ως μέρος της συμφωνίας των 16,5 δισ. δολαρίων, με τα 2 δισ. να χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την τεχνολογία καθαρισμού των εκπομπών, για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές, για την δημιουργία υποδομών και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών. Η VW έχει ονομάσει το project αυτό, Electrify America και ανάμεσα στα έργα που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών NOx, είναι η κατασκευή ενός δικτύου 300 φορτιστών σε 15 αμερικανικές μητροπολιτικές περιοχές, αλλά και ένα δίκτυο σε όλες τις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 200 σταθμούς ταχυφόρτισης.

Το πρόγραμμα Electrify America θα απασχολεί 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, ενώ θέλει να δημιουργήσει και μια “Πράσινη Πόλη”, ένα πεδίο δοκιμών για οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, μια υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορεία μηδενικών εκπομπών, αλλά και ένα πρόγραμμα car-sharing ηλεκτρικών οχημάτων. Η VW προσθέτει πως θα πληρώσει το ποσό των 2 δισ. δολαρίων σε τέσσερις δόσεις των 500 εκατομμυρίων σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Statement by the Supervisory Board of Volkswagen AG

The Supervisory Board of Volkswagen AG emphatically repudiates the assertions made by Ferdinand Piëch as reported recently in the media.

A similar account, which alongside the former CEO was directed above all against a number of current and former members of the Executive Committee of the Supervisory Board, was already given by Ferdinand Piëch in spring 2016 in the context of the internal, independent investigations. This account was subsequently examined in close detail by law firm Jones Day. No evidence was forthcoming indicating the accuracy of these allegations, which were classified as implausible overall. In addition, all affected members of the Executive Committee of the Supervisory Board, acting independently of each other, have unequivocally and emphatically rejected all assertions made by Ferdinand Piëch as untrue.

The Board of Management will carefully weigh the possibility of measures and claims against Mr. Piëch.

As a general principle the Group declines to comment on ongoing investigations.

[/learn_more]