Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και η πρώτη δόση για την αποπληρωμή του ήταν μετά από 2-3 χρόνια. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αγοραστές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού χρωστούν περίπου 1,1 τρις δολάρια σε δάνεια αυτοκινήτων.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, μιας και έχει αυξηθεί κατά 7,1%. και πλέον εγείρονται ζητήματα για τους δανειστές ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των λιγότερο προσιτών μηνιαίων πληρωμών. Έτσι, οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα πιθανώς να δυσκολευτούν να πληρώσουν τα δάνεια των αυτοκινήτων τους, καθώς το μέσο επιτόκιο για ένα 5-ετές δάνειο για καινούριο αυτοκίνητο έχει αυξηθεί από 4,27%.

Επίσης, ο μέσος όρος δανείου καινούργιων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί στα 30.621 δολάρια, με τον μέσο όρο μηνιαίων πληρωμών των δανείων να έχει φτάσει στα 504 δολάρια ανά μήνα. Αυτό οδήγησε στους αγοραστές να επιλέξουν ένα επιμηκυμένο δάνειο, καθώς ο μέσος όρος ενός νέου δανείου είναι 68,8 μήνες. Επίσης όλο και περισσότεροι επιλέγουν μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ 85-96 μηνών για την αγορά νέων οχημάτων, ενώ το 17,7% των αγοραστών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων επιλέγει δάνεια διάρκειας 73-84 μηνών.