Η Καλιφόρνια είναι από τις πιο “πράσινες” πολιτείες των ΗΠΑ και οι αρχές της εξετάζουν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Ο Jerry Brown, κυβερνήτης της Πολιτείας εξέφρασε την άποψη, να απαγορεύσει την πώληση οχημάτων που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ο Brown, ένας από τους υπέρμαχους της ανάγκης πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, θα αντιγράψει παρόμοιες κινήσεις που ανακοίνωσαν πολλές χώρες όπως η Κίνα, η η Σκωτία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής θα έπληττε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της κρίσης της αγοράς αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια νέα επιβατικά οχήματα καταγράφηκαν στην πολιτεία το 2016, περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία.

Εάν εφαρμοστεί μια απαγόρευση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τη General Motors έως την Toyota θα υπόκεινται σε νέα πίεση για να καταστήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα το πρότυπο για τη μεταφορά στην πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες για το μέλλον των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.