Τον Ιανουάριο του 2016, η Kia παρουσίασε στην έκθεση του Detroit το Telluride concept, το οποίο μας έδειξε την πρόταση της κορεάτικης εταιρίας για ένα μεγάλο, 7-θέσιο SUV. Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να το περάσει στη παραγωγή.

Την άνοιξη έγινε γνωστό -από τον σχεδιαστή προϊόντων για την αγορά των ΗΠΑ, Orth Hedrick- πως η έκδοση παραγωγής του Telluride θα μοιράζεται αρκετά στοιχεία με το νέο K900, κάτι που πολλοί πίστεψαν ότι θα βασίζεται στην πισωκίνητη πλατφόρμα της ναυαρχίδας της εταιρίας.

Τελικά, όμως, το Telluride θα βασίζεται σε μια μπροστοκίνητη πλατφόρμα, με τον κινητήρα να είναι τοποθετημένος στον εγκάρσιο άξονα, όπως ακριβώς και στο concept. Θα διαθέτει τo νέο σύστημα τετρακίνησης της Hyundai και Kia, HTRAC, το οποίο προορίζεται για οχήματα με μπροστινή κίνηση, το οποίο έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στο νέο Santa Fe.

Τις προηγούμενες ημέρες πιάστηκε εντελώς ακαμουφλάριστο -κάπου στην Ν.Κορέα- ένα πρωτότυπο να κάνει δοκιμές. Εξαιτίας των πολλών θετικών σχολίων της σχεδίασης του Telluride Concept, η Kia φαίνεται να κράτησε τα περισσότερα στοιχεία του και στην έκδοση παραγωγής, η οποία δεν αναμένεται πριν το 2019. Η σχεδιαστική γλώσσα του του Telluride θα περάσει αργότερα και στα υπόλοιπα -μικρότερα- SUV της μάρκας.

Στο Telluride concept κυριαρχούν τα boxy χαρακτηριστικά με μεγάλες κάθετες επιφάνειες, ενώ διαθέτει αρκετά μυώδη και φουσκωμένα φτερά, κάθετα πίσω φανάρια, αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες και μεγάλες 5-ακτινες ζάντες.

Άγνωστο παραμένει ο κινητήρας του μοντέλου, με το πρωτότυπο να είχε έναν 3,6-λίτρων V6 κινητήρα, απόδοσης 270 ίππων, ο οποίος συνδυαζόταν με έναν ηλεκτροκινητήρα 130 ίππων, με τη συνολική απόδοση να βγαίνει αθροιστικά, σύνολο το οποίο είναι αρκετά πιθανό να το δούμε και στο αυτοκίνητο παραγωγής.