Δικαστήριο του Βερολίνου διέταξε σήμερα την πρωτεύουσα της Γερμανίας να απαγορεύσει σε πολλούς οδικούς άξονες της πόλης την κυκλοφορία παλαιότερων ντιζελοκίνητων οχημάτων, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου των οποίων ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
Μετά το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και τη Φρανκφούρτη η γερμανική δικαιοσύνη επιβάλει και σε 11 δρόμους του Βερολίνου, απαγόρευση κυκλοφορίας σε οχήματα που φορούν πετρελαιοκινητήρες που πληρούν τα πρότυπα του Euro 1 μέχρι και του Euro 5.
Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας, μέχρι την 31η Μαρτίου του 2019 η Γερουσία του Βερολίνου θα πρέπει να καταθέσει συνολικό σχέδιο με αυστηρότερους ανώτατους επιτρεπτούς ρύπους. Και μέχρι, το αργότερο, τέλη Ιουνίου να απαγορεύσει την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών των κατηγοριών Euro 1 μέχρι και Euro 5. Τα ντιζελοκίνητα οχήματα με κινητήρες diesel Euro 5 και παλαιότερα, δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν σε ορισμένους δρόμους του κέντρου της πόλης από την 1η Απριλίου 2019, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου το οποίο επέκρινε τον δήμο επειδή δεν έχει ενεργήσει έτσι ώστε η ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμείνει εντός των επιτρεπτών ορίων.
Μεταξύ των δρόμων στους οποίους θα απαγορευθεί η κυκλοφορία πετρελαιοκινητήρων παλαιότερης γενιάς περιλαμβάνονται και ορισμένα τμήματα κεντρικών αξόνων, όπως η Friedrichstrasse και η Leipzigerstrasse. Η απόφαση του διοικητικού δικαστήριο επιβάλει εκτός αυτού στην τοπική κυβέρνηση να εξετάσει περαιτέρω απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε οδούς συνολικού μήκους 15 χλμ για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου οφείλει να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ντιζελοκινητήρες για να περιοριστούν οι ρύποι διοξειδίου του αζώτου, που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Η απαγόρευση αφορά κυρίως την εμβληματική οδό Friedrichstrasse και θα πλήξει περίπου 200.000 οδηγούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου. Θα υπάρξει πάντως μια εξαίρεση, για τα επαγγελματικά οχήματα.
Μέτρα για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από τους κεντρικούς οδικούς άξονες έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Ρώμη, οι Βρυξέλλες, ενώ και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2025, ανάμεσα τους και η Αθήνα, θέλουν και αυτές να απαγορεύσουν τα παλαιά ντιζελοκίνητα οχήματα.
Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για την τεχνολογία αυτή, που έχει πέσει σε “δυσμένεια” στην Ευρώπη αλλά και για την κυβέρνηση της Γερμανίας της Ανγκελα Μέρκελ, που προσπαθούσε να αποφύγει τέτοιου είδους περιορισμούς μολονότι αγωνίζεται για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
“Είναι μια καλή ημέρα για τον αέρα που αναπνέουμε” είπε ο Γιούργκεν Ρες, ο πρόεδρος της οικολογικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης DUH (Deutsche Umwelthilfe) που είχε την πρωτοβουλία αυτή. Ενθαρρυμένη από παρόμοια μέτρα που έχουν ληφθεί στο Αμβούργο –και σύντομα στη Στουτγκάρδη και τη Φραγκφούρτη), η DUH ήθελε να αναγκάσει το Βερολίνο να εφαρμόσει επίσης μέτρα. Αρχικά πάντως ζητούσε τη γενική απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων.
1Τι θα κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση;
Αιτιολογώντας την απόφαση ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ούλριχ Μάτρικε τόνισε απευθυνόμενος στην τοπική κυβέρνηση ότι «απαραίτητα μέτρα που οφείλουν να ληφθούν δεν μπορεί να αναβάλλονται από την τοπική κυβέρνηση επειδή εκκρεμούν ακόμα έρευνες». Ήδη πάντως η Γερουσία του Βερολίνου έχει λάβει μέτρα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα επιβάλλοντας σε ορισμένες ζώνες όριο ταχύτητος 30 χλμ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου δεν είναι αναγκαία μια απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, διότι σε αρκετές συνοικίες τηρούνται τα ανώτατα όρια ρύπων.
Το Διοικητικό Δικαστήριο εκδίκασε προσφυγή της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH, η οποία ζήτησε την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων παλαιότερης γενιάς στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η κυκλοφορία δεν θα μετατεθεί σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας ξεπερνώντας και εκεί τα ανώτατα όρια εκπομπής ρύπων. Το ζητούμενο είναι τώρα τι θα πράξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες έλαβε σειρά νέων μέτρων για να αποτρέψει την απαγόρευση κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων σε γερμανικές πόλεις.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Γερουσίας έκανε λόγο για μια «ισορροπημένη δικαστική απόφαση». Ο Φρανκ Φέλενμπεργκ τόνισε ότι αν και η οργάνωση DUH ζήτησε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο, το δικαστήριο αποφάσισε απαγόρευση σε ορισμένους άξονες, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε το χρονοδιάγραμμα της Γερουσίας να καταθέσει μέχρι τέλη Μαρτίου αυστηρότερα ανώτατα όρια ρύπων.