Το δικαστήριο του Τόκιο απέρριψε και την χθεσινή αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο Carlos Ghosn, στην οποία ανέφερε πως ήταν πρόθυμος να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο, προκειμένου να κερδίσει την απελευθέρωσή του, μετά από δύο μήνες κράτησης για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα. Το δικαστήριο δεν έδωσε λόγο για την άρνησή του. Η εγγύηση σπανίως χορηγείται στους κατηγορούμενους στην Ιαπωνία χωρίς ομολογία.

Η απόφαση αυτή αυξάνει την πιθανότητα ο 64χρονος να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του – που αναμένεται να ξεκινήσει μετά από 6 μήνες- και θα ασκήσει πίεση στον Γάλλο εταίρο της συμμαχίας, τη Renault να βρει τον διάδοχό του στη θέση του πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Renault αναμένεται να συναντηθεί στις 24 Ιανουαρίου για να αποφασίσει ποιος θα διαδεχθεί τον Ghosn, ουσιαστικά απομακρύνοντας τον οριστικά από την τριμερή συμμαχία με τη Nissan – η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Mitsubishi Motors – η οποία έχει χάσει τις ισορροπίες της από τη μέρα της σύλληψή του. Αναφορές θέλουν τον Ghosn να έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί από τις θέσεις του στη Renault και πλέον να συζητά με την γαλλική εταιρία για την αποζημίωση του.

Ο Ghosn απολύθηκε σχεδόν αμέσως από την προεδρία των Nissan και Mitsubishi μετά την αρχική σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου, αλλά παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault.

Έχει επίσημα κατηγορηθεί για το γεγονός ότι δεν δήλωνε όλο τον μισθό του για οκτώ χρόνια μέχρι το Μάρτιο του 2018 και προσωρινή μεταφορά προσωπικών οικονομικών ζημιών στα βιβλία της Nissan. Ο Ghosn αρνείται τις κατηγορίες.