Σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ιαπωνία

Σχετικά άρθρα

Tον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα τους, και από την προηγούμενη εβδομάδα αυτή τέθηκε σε ισχύ. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (Economic Partnership Agreement, EPA) καταργεί τους δασμούς σε περισσότερο από το 90% των εισαγωγών και από τις δύο πλευρές, ελευθερώνοντας τους κανονισμούς σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως επενδύσεις, υπηρεσίες και δημόσιες συμβάσεις.

Η Ιαπωνία και η Ε.Ε. έχουν συνολικό πληθυσμό 640 εκατομμυρίων και αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 37% της αξίας του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτή η οικονομική συμφωνία είναι η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία που έχει γίνει ποτέ από την Ε.Ε. όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς και είναι η μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών που δημιουργήθηκε στην ιστορία.

Η Ιαπωνία εξαλείφει τους δασμούς στο 94% των εισαγωγών της από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων, ενώ η Ε.Ε. καταργεί τις εισφορές στο 99% των εισαγωγών από την Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση αναφέρει ότι η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα επεκτείνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, ανεβάζοντας το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 1% και θα δημιουργήσει περίπου 290.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. εξάγουν ήδη περισσότερα από 58 δισ. ευρώ σε αγαθά και 28 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες στην Ιαπωνία κάθε χρόνο. Αυτό θα αυξηθεί και η στρατηγική εταιρική σχέση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Ιαπωνίας. Ακόμα, επαναβεβαιώνει τις κοινές αξίες και τις κοινές αρχές που αποτελούν τη βάση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του προστατευτισμού» που θέλει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγήeuropa.eu

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...