Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, η χώρα του θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανίας παραγωγής μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κίνηση που θα βοηθήσει τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να ενισχύσει τη θέση της στη παγκόσμια αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μετρά για την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης.

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς στην Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του 2018 η Γερμανία είχε ανακοινώσει πως μέχρι το 2022 θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ στον τομέα αυτόν, όχι μόνο για να περιορίσει την εξάρτησή της από Ασιάτες προμηθευτές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και για να διαφυλάξει θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύσουν να χαθούν στη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση.

Το πρόγραμμα του Πρόεδρου της Γαλλίας περιλαμβάνει, επίσης, διευκολύνσεις για την κατασκευή σημείων φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και ενισχύσεων σε κάθε τομέα που θα συμβάλει στην αύξηση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος του Μακρόν είναι να δημιουργηθούν 100.000 σταθμοί φόρτισης στην Ευρώπη (25.000 σήμερα).