GP Ιαπωνίας 2019: Νικητής ο Bottas, πρωταθλήτρια η Mercedes

Σχετικά άρθρα

Σε έναν αγώνα που κρίθηκε στην εκκίνηση, ο Valtteri Bottas πήρε μια επάξια νίκη στην πίστα της Suzuka και με την τρίτη θέση του Lewis Hamilton (μαζί με τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερο γύρου του) η Mercedes κατέκτησε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Με τη διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Hamilton, αυτή θα είναι η μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού όπου μια ομάδα κατακτά έξι σερί “double”, δηλαδή πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Sebastian Vettel, ο οποίος μετά την κάκιστη εκκίνηση του η Ferrari δεν έδειξε ικανή να ακολουθήσει τον ρυθμό του Bottas, αλλά κατάφερε να κρατήσει πίσω του τους τελευταίους 10 γύρους τον εμφανώς ταχύτερο Lewis Hamliton. Ο Βρετανός ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με τον αγώνα του να περιορίζεται από την στρατηγική της Mercedes.

Η εκκίνηση του αγώνα

Ο Φιλανδός οδηγός της Mercedes εκμεταλλεύτηκε την κακή εκκίνηση του Vettel και από την τρίτη θέση έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή της πίστας. Έκτοτε έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα, φέρνοντας εις πέρας άψογα την στρατηγική των δύο pit stops, για να προσθέσει την έκτη νίκη στην καριέρα του. Πίσω του, είδαμε μια τιτάνια μάχη μεταξύ Hamilton και Vettel για την δεύτερη θέση στους τελευταίους γύρους, με νικητή τον Vettel, διασχίζοντας τη γραμμή του τερματισμού μόλις 0,4 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Βρετανό.

Στον πρώτο γύρο, ο Charles Leclerc είχε μια επαφή με τον Max Verstappen, με τον δεύτερο να χάνει τον έλεγχο του μονοθεσίου του και να πέφτει στην τελευταία θέση, ενώ ο πρώτος μπήκε στα pits για αλλαγή της εμπρός πτέρυγας. Το μονοθέσιο του Ολλανδού, όμως, είχε υποστεί αρκετές ζημιές, και τελικά η ομάδα του αναγκάστηκε να τον καλέσει να εγκαταλείψει τον αγώνα στο 15ο γύρο. Ο Μονεγάσκος ήταν επιθετικός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και τελικά κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση, χωρίς ωστόσο να πάρει τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου, που προσπάθησε στο τέλος. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αγωνοδίκες εξετάζουν τη σύγκρουση των δυο, για να αποφανθούν αν θα πρέπει ή όχι να τιμωρηθεί ο Leclerc.

Ανανέωση

Διπλή ποινή για τον Charles Leclerc

Τα highlights

Ο οδηγός της Ferrari τερμάτισε πίσω από τη μοναδική Red Bull που έμεινε στον αγώνα, αυτή του Alex Albon, ο οποίος βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ μετά από μια εξαιρετική απόδοση ο Carlos Sainz τερμάτισε στην πέμπτη θέση, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στη McLaren για το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ο Daniel Ricciardo ήταν απογοητευμένος σήμερα το πρωί, αφού δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από την 16η θέση στις κατατακτήριες, ωστόσο, ο Αυστραλός ανέβηκε στην έβδομη θέση στο τέλος του αγώνα. Ο οδηγός της Renault τερμάτισε μπροστά από τον Pierre Gasly της Toro Rosso, τον team-mate του, Nico Hulkenberg που βρέθηκε στην 9η θέση, και τη Racing Point του Lance Stroll στην P10, ο οποίος ολοκλήρωσε την βαθμολογούμενη δεκάδα. Ο team-mate του Καναδού, Sergio Perez, είχε μια επαφή με τον Gasly στον τελευταίο γύρο του αγώνα, κάτι που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

Ταχύτερος γύρος

Ο Lewis Hamilton ήταν ο πιλότος που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με 1:30.983, παίρνοντας τον έναν επιπλέον βαθμό. Ακολούθησαν οι Charles Leclerc με 1:31.611, Kevin Magnussen με 1:31.732.316, Valtteri Bottas με 1:31.862 και Sebastian Vettel με 1:32.122.

Οδηγός του αγώνα

Για πρώτη φορά φέτος, ο Valtteri Bottas ψηφίστηκε ως ο οδηγός του αγώνα. Ο Φιλανδός έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία του Ιαπωνικού GP στην πίστα της Suzuka, που κερδίζει εκκινώντας από την δεύτερη σειρά του grid. O Bottas πήρε το 21% των ψήφων του κοινού, για να τον ακολουθήσει ο Leclerc με 15%, ο Sainz με 14%, ο Vettel με 10% και ο Ricciardo με το 8% των ψήφων.

Οι δηλώσεις των οδηγών

Επόμενος αγώνας

Το επόμενο Grand Prix θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 25 – 27 Οκτωβρίου στο Μεξικό, και στην πίστα Autodromo Hermanos Rodriguez.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:21:46,755
2 Sebastian Vettel Ferrari +13,343 δευτ.
3 Lewis Hamilton Mercedes +13,858 δευτ.
4 Alexander Albon Red Bull Honda +59,537 δευτ.
5 Carlos Sainz McLaren Renault +69,101 δευτ.
6 Daniel Ricciardo Renault +1 γύρος
7 Charles Leclerc Ferrari +1 γύρος
8 Pierre Gasly Toro Rosso Honda +1 γύρος
9 Sergio Perez Racing Point Mercedes +1 γύρος
10 Nico Hulkenberg Renault +1 γύρος
11 Lance Stroll Racing Point Mercedes +1 γύρος
12 Daniil Kvyat Toro Rosso Honda +1 γύρος
13 Lando Norris McLaren Renault +1 γύρος
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
15 Romain Grosjean Haas Ferrari +1 γύρος
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari +1 γύρος
18 George Russell Williams Mercedes Εγκατέλειψε
19 Robert Kubica Williams Mercedes +2 γύροι
NC Max Verstappen Red Bull Honda Εγκατέλειψε

Βαθμολογία οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Lewis Hamilton Mercedes 338
2 Valtteri Bottas Mercedes 274
3 Charles Leclerc Ferrari 223
4 Max Verstappen Red Bull Honda 212
5 Sebastian Vettel Ferrari 212
6 Carlos Sainz McLaren Renault 76
7 Pierre Gasly Toro Rosso Honda 73
8 Alexander Albon Red Bull Honda 64
9 Daniel Ricciardo Renault 40
10 Nico Hulkenberg Renault 35
11 Sergio Perez Racing Point Mercedes 35
12 Lando Norris McLaren Renault 35
13 Daniil Kvyat Toro Rosso Honda 33
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Ferrari 31
15 Kevin Magnussen Haas Ferrari 20
16 Lance Stroll Racing Point Mercedes 19
17 Romain Grosjean Haas Ferrari 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari 4
19 Robert Kubica Williams Mercedes 1
20 George Russell Williams Mercedes 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 612
2 Ferrari 435
3 Red Bull Honda 323
4 McLaren Renault 111
5 Renault 75
6 Toro Rosso Honda 59
7 Racing Point Mercedes 54
8 Alfa Romeo Ferrari 35
9 Haas Ferrari 28
10 Williams Mercedes 1

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr