Σημαντικά μειωμένες οι παγκόσμιες πωλήσεις το 2019, λόγω Κίνας

Σχετικά άρθρα

Με την τεράστια αγορά της Κίνας να παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, δεν αποτελεί καμία εντύπωση η πρόβλεψη για πτώση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Κίνα παρουσιάσουν πτώση για 16 συναπτούς μήνες, μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες ετήσιας ανάπτυξης.

Έτσι, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η φετινή χρονιά θα σημειώσει απότομη πτώση, καθώς οι ετήσιες πωλήσεις θα είναι μειωμένες κατά περίπου 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Νούμερο που μεταφράζεται σε μείωση κατά 4%, σε σύγκριση με τα 80,6 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2018.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2008 και την παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε πλήξει τις αγορές, που οι ετήσιες πωλήσεις θα είναι μειωμένες. Το 2017, οι πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως είχαν φτάσει -εξαιτίας της Κίνας- τα 81,8 εκατομμύρια, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η πτώση στην ασιατική χώρα ήταν στο -12% και στην Ινδία -23%.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στον υπερκορεσμό της κινεζικής αγοράς, στην ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, στους εμπορικούς πολέμους μεταξύ Κίνας, Αμερικής και Ευρώπης, αλλά και στον πόλεμο που δέχεται η πετρελαιοκίνηση. Η πτώση των πωλήσεων που παρατηρείται φέτος ξεκίνησε από τους τελευταίους μήνες του 2018, και χαρακτηριστικό είναι πως στο πρώτο 10μηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τέλος, η Fitch Ratings εκτιμά πως και η αγορά των ΗΠΑ θα δει αρνητικό πρόσημο, αλλά αυτό δεν θα είναι μεγαλύτερο από το 2%, φτάνοντας συνολικά κοντά στα 16,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

ΠηγήCNBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...