Δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, ήταν θύματα μιας εξελιγμένης (αλλά όχι πολύ επιτυχημένης) εκστρατείας hacking.

Το γερμανικό Bayerricscher Rundfunk αναφέρει πως η ομάδα hacking OceanLotus (γνωστή αλλιώς ως APT32 ή Cobalt Kitty) προσπάθησε να χακάρει τα συστήματα της BMW και της Hyundai, προκειμένου να κλέψουν εμπορικά μυστικά.

Η BMW κατάφερε να εντοπίσει γρήγορα τους χάκερς, μπλοκάροντάς τους, με εκπρόσωπο της BMW να δηλώνει πως τα υπολογιστικά της συστήματα είναι ασφαλή και δεν μπορεί κανείς να παραβιάσει το κεντρικό data center της εταιρίας στο Μόναχο. Η Hyundai αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν οι χάκερς κατάφεραν να κλέψουν εμπορικά μυστικά της.

Η ομάδα hacking OceanLotus δρα από το 2014 και πιστεύεται πως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ. Παλαιότερα είχε προσπαθήσει να χακάρει επίσης την Toyota και την Lexus. Αρκετοί είναι οι ερευνητές που θεωρούν πως η κυβέρνηση του Βιετνάμ χρησιμοποιεί ομάδες από χάκερς για “οικονομική κατασκοπεία” σε ξένες εταιρείες, προκειμένου να κλέψουν για λογαριασμό της εμπορικά και άλλα μυστικά και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της, δίνοντας τα σε εγχώριες εταιρίες.