F1: 8 ρεκόρ που κινδυνεύουν να σπάσουν το 2020

Σχετικά άρθρα

Απέχουμε ακριβώς 64 ημέρες από την στιγμή που θα μπούμε πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς ο πρώτος αγώνας της F1 για το 2020 διεξάγεται στις 15-18 Μαρτίου. Η φετινή σεζόν θα μείνει στην ιστορία πριν καν ξεκινήσει, καθώς για πρώτη φορά στην 70χρονη ιστορία του θεσμού θα διεξαχθούν 22 Grands Prix.

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν οκτώ ρεκόρ που θα μπορούσαν να σπάσουν -άλλα πιο εύκολα, άλλα πιο δύσκολα- στην 70η σεζόν της F1.

1. Νίκες

Ο Lewis Hamilton έχει κατακτήσει 84 νίκες, μόλις επτά λιγότερες από το απόλυτο ρεκόρ του Michael Schumacher με 91, και – έχοντας κατά μέσο όρο 9 νίκες ανά σεζόν από τη στιγμή που πήγε στη Mercedes το 2013 (και είναι ο μόνος οδηγός στην ιστορία που έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία νίκη σε κάθε σεζόν που έχει αγωνιστεί), ο Βρετανός είναι πιθανό να γίνει ο πολυνίκης του θεσμού. Ωστόσο, ο Schumacher χρειάστηκε μόλις 248 GPs για να πετύχει τις 91 νίκες του, ενώ ο Hamilton έχει ήδη εκκινήσει σε 250 αγώνες, γεγονός που δείχνει πόσο κυρίαρχος ήταν ο συνδυασμός Schumacher-Ferrari στις αρχές του αιώνα.

2. Συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών

Τόσο η Ferrari, όσο και η Mercedes έχουν στο ενεργητικό τους έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών (1999-2004 η πρώτη και 2014-2019 η δεύτερη), αλλά καμία ομάδα στην ιστορία του θεσμού δεν έχει καταφέρει να πάρει επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, με την γερμανική ομάδα να έχει την ευκαιρία να το καταφέρει φέτος. Εκτός αυτού, η Mercedes θα μπορούσε επίσης να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής κινητήρων που θα έχει τροφοδοτήσει επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα οδηγών, μετά την Ford-Cosworth από το 1968 έως το 1974.

3. Ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής

Όταν ο Sebastian Vettel πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα με την Red Bull το 2010 ήταν μόλις 23 χρονών και 134 ημερών. Με τη Ferrari και τη Red Bull να θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Mercedes, οι Charles Leclerc και Max Verstappen έχουν την δυνατότητα να γίνουν οι νεότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ιστορία της F1, όταν ολοκληρωθεί η σεζόν.

4. Τερματισμούς στους βαθμούς

Ο Michael Schumacher βαθμολογήθηκε σε 221 αγώνες μεταξύ 1992 και 2008, αλλά ο Lewis Hamilton και ο Kimi Raikkonen είναι μόνο οκτώ αγώνες πίσω από αυτό το ρεκόρ. Όσον αφορά τους διαδοχικούς αγώνες εντός των βαθμών, ο Hamilton κατέχει ήδη αυτό το ρεκόρ έχοντας βαθμολογηθεί για 33 διαδοχικούς αγώνες, πιο συγκεκριμένα από το Ιαπωνικό Grand Prix του 2016 έως το γαλλικό GP του 2018. Ο Hamilton έχει ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ, καθώς τερματίζει συνεχόμενα στους βαθμούς από το Βρετανικό GP του 2018, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα στον αγώνα της Αυστραλίας, ο Βρετανός θα μπορούσε να θέσει ένα νέο ρεκόρ.

5. Εκκινήσεις αγώνων

Με 322 εκκινήσεις, ο Rubens Barrichello είναι ο πιο πολύπειρος οδηγός στην ιστορία της F1, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 και αποσύρθηκε το 2011. Ο Raikkonen, όμως, έχει 312 εκκινήσεις σε GP, κάτι που σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά, στο Αυστριακό Grand Prix ο Iceman θα σπάσει το ρεκόρ εκκινήσεων σε GP.

6. Pole Position στον ίδιο αγώνα

Αν ο Hamilton κατακτήσει την pole position στην Αυστραλία θα του δώσει το ρεκόρ των εννέα εκκινήσεων από την πρώτη θέση σε μια συγκεκριμένη πίστα, σπάζοντας το υπάρχον ρεκόρ που κρατά ο ίδιος, ο Ayrton Senna και ο Schumacher, με 8 pole σε μια πίστα. Παραδόξως, όμως, ο Hamilton μετράει μόλις δύο νίκες στην πίστα της Μελβούρνης.

7. Νίκες με πρωτοπορία σε όλον τον αγώνα

Ο Ayrton Senna ήταν πρώτος σε κάθε γύρο στις 19 από τις 41 νίκες του, ένα ρεκόρ που έχει ισοφαρίσει ο Hamilton, έχοντας οδηγήσει κάθε γύρο στις νίκες του το 2019 στην Κίνα, στην Ισπανία, στο Μονακό, στη Γαλλία και στο Abu Dhabi. Το ρεκόρ των Grand Slam (ή Grand Chelem, δηλαδή ότανένας οδηγός παίρνει την pole positon, κάνει τον ταχύτερο γύρο και είναι στην πρωτοπορία σε κάθε γύρο μέχρι να νικήσει) κατέχει σήμερα ο Jim Clark, με 8 αγώνες. Αν ο Hamilton καταφέρει να το επαναλάβει δύο φορές, θα ισοφαρίσει τον Clark.

8. Τερματισμούς στο podium

Αυτό το ρεκόρ είναι θέμα χρόνου, καθώς ο Hamilton έχει τερματίσει 151 φορές στο podium (σε 250 αγώνες), με το ρεκόρ να ανήκει στον Michael Schumacher με 155 τερματισμούς στο podium (σε 308 εκκινήσεις).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...

O Horner αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Carlos Sainz να πάει στη Red Bull

Ο Carlos Sainz είναι ο μόνος πιλότος που έχει καταφέρει να νικήσει την Red Bull πέρυσι και φέτος και ο Ισπανός δεν έχει εξασφαλίσει...
Autoblog.gr