Η Tesla ανακοίνωσε για δεύτερο τρίμηνο κέρδη κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η αξία της μετοχής της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street να εκτοξευτεί στα 650+ δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της Tesla να ξεπεράσει τα 116 δισ. δολάρια.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι είχε κέρδη 2,14 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφώνονταν στα 1,72 δολ. ανά μετοχή. Αναλυτικότερα, τα κέρδη της Tesla ανήλθαν στα 105 εκατ. δολάρια ή 56 σεντς ανά μετοχή στο δ’ τρίμηνο, από 140 εκατ. δολάρια ή 78 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Προσαρμοσμένα στα μην επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,14 δολ. ανά μετοχή από 2 δολ. ανά μετοχή.

Παράλληλα τα έσοδά της ενισχύθηκαν κατά 2% φτάνοντας στα 7,38 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και αυτά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 7,02 δισ. δολάρια. Πέρυσι την ίδια περίοδο η Tesla είχε έσοδα 7,2 δισ. δολαρίων.

Οι πωλήσεις – παραδόσεις οχημάτων στο τέταρτο τρίμηνο έφθασαν στα 112.000 μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο. H Tesla δήλωσε πως θα ξεπεράσει άνετα την παραγωγή 500.000 αυτοκινήτων φέτος.

Η περιουσία του Elon Musk αυξήθηκε κατά 2,3 δισ. δολάρια μέσα σε μία ώρα, όταν οι μετοχές της Tesla εκτοξεύτηκαν με αφορμή τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που εμφάνισε η εταιρεία κατά το τέταρτο τρίμηνο και την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για την κυκλοφορία του Model Y, του οποίου οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη Μαρτίου.

H παραγωγή του Model Y στο εργοστάσιο της Tesla στη Σανγκάη θα ξεκινήσει το 2021, όπως και η παραγωγή του εργοστασίου της στο Βερολίνο. Μάλιστα το Model Y θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία από αυτή που είχε ανακοινώσει αρχικά η Tesla, μιας και από τα 450 χλμ, η Tesla λέει πως το μοντέλο της θα έχει αυτονομία έως 507 χλμ (μέτρηση EPA) και 540 χλμ (μέτρηση WLTP).

Το Model Y Long Range κοστίζει από 52.990 δολάρια στις ΗΠΑ, κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 217 χλμ/ώρα, ενώ το Model Y Performance κοστίζει από 60.990 δολάρια, με τα 0-96 χλμ/ώρα να τα κάνει σε 3,5 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 217 χλμ/ώρα 233 χλμ/ώρα.

Η μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία έκλεισε χθες 580,99 δολάρια, σημείωνε άνοδο 12%, φτάνοντας ακόμη και τα 654 δολάρια, αυξάνοντας την καθαρή αξία της περιουσίας του CEO της, στα περίπου 36 δισ. δολάρια.

Ο Musk, 48 ετών, έχει στην κατοχή του περίπου το 1/5 των μετοχών της Tesla, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Η πλειοψηφία του ποσοστού της Space Exploration Technologies Corp. που κατέχει υπολογίζεται σε περίπου 14,6 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Tesla κινούνται ανοδικά από τον Οκτώβριο, όταν η εταιρεία εξέπληξε ευχάριστα την αγορά με τα κέρδη που ανακοίνωσε στο τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την συμφωνία για το μισθολογικό πακέτο του Musk, η πρώτη δόση της πληρωμής του Musk αξίας 346 εκατ. δολαρίων θα δοθεί όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διατηρηθεί άνω των 100 δισ. δολαρίων μέσο όρο για έναν μήνα. Η Tesla θα δώσει στον Musk άνω των 50 δισ. δολαρίων καθαρά, εάν καταφέρει να κάνει την Tesla να έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 650 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Tesla δεν λαμβάνει ούτε μισθό ούτε bonus.

Τέλος ο Musk είπε πως πλησιάζει η ώρα που το Model S θα έχει αυτονομία μεγαλύτερη των 400 μιλίων (644 χλμ) ανά φόρτιση.