Τον περασμένο μήνα η ρωσική θυγατρική της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά του εργοστασίου της General Motors στην Αγία Πετρούπολη, αλλά τότε αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περασμένη Δευτέρα, όμως, η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως στην Hyundai, ώστε η τελευταία να αγοράσει το εργοστάσιο της αμερικάνικης εταιρίας στη Ρωσία.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο προάστιο Shushary της Αγίας Πετρούπολης και έχει ετήσια παραγωγική δυνατότητα 100.000 μονάδων. Το εργοστάσιο άνοιξε το 2008, αλλά το 2015 η General Motors αποφάσισε να περιορίσει τις διεθνείς δραστηριότητες της και έτσι αυτό έκλεισε.

Η επένδυση της GM στο εργοστάσιο υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 300 εκατομμύρια δολάρια και εκεί κατασκευάζονταν τα Chevrolet Cruze, Chevrolet Trailblazer, και Opel Astra.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η Hyundai -μαζί με την Kia– διαθέτουν ήδη εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, με την ετήσια παραγωγική του δυνατότητα να είναι άνω των 200.000 οχημάτων. Εκεί, η Hyundai κατασκευάζει τα Creta και το Solaris, ενώ η Kia το Rio.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, η Hyundai αναζητά ένα δεύτερο εργοστάσιο στη Ρωσία για την κατασκευή των δημοφιλών της crossovers, συμπεριλαμβανομένου του Tucson. Το 2019, οι δύο κορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες πούλησαν περισσότερα από 400.000 οχήματα στη Ρωσία, νούμερο μεγαλύτερο από την ρώσικη AvtoVAZ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο εταιριών ανήλθαν σε 145.071 οχήματα στη Ρωσία.