Η Porsche ξεκίνησε τον σχεδιασμό της 959 “Gruppe B” το 1981 με σκοπό τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σπορ πρωτοτύπων. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά οι κανονισμοί τροποποιήθηκαν, ώστε το Group B να προσανατολίζεται στα ράλι και το Group C στους αγώνες αντοχής. Το project ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο για να εγκαταλειφθεί, οπότε οι Γερμανοί αποφάσισαν να μετατρέψουν την 959 στο τεχνολογικό υπερθέαμα που άφησε ιστορία.

Οι αγωνιστικές εκδόσεις όμως δεν συνέφερε να πάνε χαμένες. Για αυτό και το 1985 η Porsche πήγε στην έρημο της Μαυριτανίας με τρεις 959, εκ των οποίων καμία δεν κατάφερε να τερματίσει. Την επόμενη χρονιά οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης, όπερ και εγένετο με τους Rene Metge και Jacky Ixx να κάνουν ένα άνετο “1-2”.

Η απόλυτη επικράτηση στο Dakar δημιούργησε προσδοκίες για τη συμμετοχή της 959 στο Group B, ωστόσο το κόστος μιας πλήρους εμπλοκής απέτρεψε την Porsche. Την ίδια χρονιά ήρθε ο θάνατος του Henri Toivonen στον αγώνα της Κορσικής να βάλει τέλος στην πιο ακραία μορφή rallying που είδε ο πλανήτης.

Η γερμανική εταιρία κατασκεύασε συνολικά έξι αγωνιστικές 959, με τις τρεις να βρίσκονται σήμερα σε χέρια ιδιωτών, ενώ η Porsche διατηρεί μια στο μουσείο της στη Στουτγάρδη. Η συγκεκριμένη είναι του 1985, με οδηγό τον Jacky Ickx και πλοηγό τον Claude Brasseur, και πωλείται από την αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτου του Joe Macari στο Λονδίνο. Η τιμή της ανακοινώνεται μόνο μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά πριν περίπου δύο χρόνια μια αντίστοιχη άλλαξε χέρια για 6 εκατ. δολάρια.