Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Alejandro Agag, CEO της Formula E, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας σειράς αγώνων, το Extreme E. Στο εν λόγω -εν είδει ενιαίου- πρωτάθλημα θα τρέχουν όλοι με ηλεκτρικά SUV, τα οποία είναι κατασκευασμένα από την γαλλική Spark Racing Technology.

Το αγωνιστικό φορά μπαταρίες σχεδιασμένες από την Williams Advanced Engineering, αποδίδει 544 άλογα και ζυγίζει 1.650 κιλά. Το πλάτος του αγγίζει τα 2,3 μέτρα και για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 4,5 δευτερόλεπτα, ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 200 χλμ/ώρα, με την αυτονομία του -συνθήκες αγώνα- να είναι 200 χιλιόμετρα.

Το νέο πρωτάθλημα θα διεξάγεται στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να γίνουν ευρέως γνωστές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έτσι το νέο Extreme E θα έχει αγώνες από την Αρκτική μέχρι τα τροπικά δάση της Βραζιλίας. Ο Agag δήλωσε μεταξύ άλλων:

Έχουμε αδιαφορήσει για τους επικριτές μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα κοιτώντας την γενική εικόνα. Για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά. Έχουμε πλοίο, έχουμε καύσιμα και θα συνεισφέρουμε σημαντικά στην ενημέρωση του κόσμου.

Στο μέλλον, το αγωνιστικό θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και κυψέλες υδρογόνου, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει έτοιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η διοργανώτρια αρχή έχει κάνει γνωστό τον αριθμό των αγώνων αλλά και τις τοποθεσίες που θα γίνουν αυτοί. Πιο συγκεκριμένα, το Extreme E θα επισκεφτεί πέντε διαφορετικές τοποθεσίες σε τέσσερις ηπείρους. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει από τη Σενεγάλη, θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, το Νεπάλ, η Γροιλανδία και η Βραζιλία. Μέχρι σήμερα, το καλεντάρι διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22-23-24 Ιανουαρίου: Lac Rose, Dakar, Σενεγάλη
  • 4-5-6 Μαρτίου: Sharaan, Al-‘Ula, Σαουδική Αραβία
  • 6-7-8 Μαΐου: Kali Gandaki Valley, Mustang District, Νεπάλ
  • 27-28-29 Αυγούστου: Kangerlussuaq, Γροιλανδία
  • 29-30-31 Οκτωβρίου: Santarem, Para, Βραζιλία

Με την έναρξη του πρωταθλήματος να απέχει τρεις μήνες, αύριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των ομάδων, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι δέκα. Πιο συγκεκριμένα, στο αυριανό Virtual Global Series Launch, που ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα γίνει λεπτομερής παρουσίαση του αγωνιστικού, ενώ θα γίνει γνωστό και το format των αγώνων.

Έπειτα, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των χρωμάτων των εξής ομάδων: της X44, της Abt, της Veloce Racing, της Andretti United, της Team TECHEETAH, της Chip Ganassi Racing, της HWA, της QEV Technologies και της Rosberg Xtreme Racing.

Εκτός από την παρουσίαση των liveries, έχει επιβεβαιωθεί ότι θα μιλήσουν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι: ο Alejandro Agag, CEO και ιδρυτής του Extreme E, η Michele Mouton για λογαριασμό της FIA, ο Lewis Hamilton και ο Marc Hynes για λογαριασμό της ομάδας X44, ο Mattias Ekstrom και ο Thomas Biermaier για λογαριασμό της ABT, ο Rupert Svendsen-Cook και Jack Clarke για λογαριασμό της Veloce, ο Zak Brown και η Catie Munnings για λογαριασμό της Andretti United, ο Chip Ganassi και ο Mike Hull για λογαριασμό της Chip Ganassi Racing, ο Mark Preston για λογαριασμό της Team TECHEETAH, ο Miguel Valdecabres και ο Joan Orus για λογαριασμό της QEV, ο Ulrich Fritz για λογαριασμό της HWA, και ο Nico Rosberg και ο Kimmo Liimatainen για λογαριασμό της Rosberg Xtreme Racing.