Η Exxon Mobil έκανε γνωστό θα προχωρήσει στη περικοπή του 15% του εργατικού της δυναμικού σε ορίζοντα διετίας, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να παρέχει μέρισμα στους μετόχους της. Στις περικοπές θα περιλαμβάνονται 1.900 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κυρίως στο Χιούστον, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία.

Η συνολική αναδιάρθρωση της εταιρείας αναμένεται να επηρεάσει περί τις 14.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο, ορισμένοι εκ των οποίων θα είναι υπάλληλοι και ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας, τόνισε εκπρόσωπος του αμερικάνικου πετρελαϊκού κολοσσού.

Ο αριθμός περιλαμβάνει τις απολύσεις στις ΗΠΑ, καθώς και απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις σε Ευρώπη και Αυστραλία, αλλά και περικοπές θέσεων στον Καναδά και σε άλλα σημεία του κόσμου όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και θα εξασφαλίσουν ότι θα τα βγάλει πέρα εντός των τρεχουσών εντελώς πρωτόγνωρων εξελίξεων,

αναφέρει η Exxon σε ανακοίνωσή της.

1Σχεδόν 75.000 οι υπάλληλοι της εταιρίας

Οι υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας της Exxon ήταν 74.900 στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μετοχή της εταιρείας έχει “βυθιστεί” κατά 54% από τις αρχές του έτους, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες για τρίτο συναπτό τρίμηνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά διαδοχικές τριμηνιαίες απώλειες φέτος και εκτιμάται ότι για το σύνολο της χρήσης θα καταγράψει απώλειες της τάξης των 2 δισ. δολαρίων. Η Exxon Mobil έχασε σχεδόν 1,7 δισ. δολάρια τους πρώτους έξι μήνες και οι αναλυτές προβλέπουν απώλεια επιπλέον 1,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που παρουσιάστηκε αυτή την άνοιξη για τον επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας της Exxon και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η Exxon έχει ξεπεράσει τον στόχο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 1 δισ. δολάρια και των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 10 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 20%, επιφέροντας καταστροφικές επιπτώσεις.

Η απώλεια ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως είναι πενταπλάσια σε σχέση με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά η υποεπένδυση της βιομηχανίας σήμερα θα αυξήσει την ανάγκη για τα προϊόντα μας στο εγγύς μέλλον,

δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil, Darren Woods, σε μήνυμα τους προς τους σχεδόν 75.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

2Διατηρεί το επίπεδο του μερίσματος

Παράλληλα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει το επίπεδο του μερίσματος για το τέταρτο τρίμηνο αμετάβλητο στα 0,87 δολάρια ανά μετοχή. Το 2020 είναι έτσι η πρώτη χρονιά από το 1982 που η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία δεν αυξάνει το μέρισμα προς τους μετόχους της. Με την τιμή στα 3,48 δολάρια ανά μετοχή, το ετήσιο μέρισμα αντιστοιχεί στο 10,6% της τιμής της μετοχής.

Οι ανταγωνίστριες BP, Equinor ASA και Royal Dutch Shell ανακοίνωσαν νωρίτερα φέτος ότι θα περικόψουν τις πληρωμές προς τους μετόχους τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

3Διάβασε επίσης

Exxon Mobil: Το 20% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ίσως να μην είναι πλέον βιώσιμα

Η Exxon Mobil βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στην απότομη μείωση των τιμών ενέργειας και της ζήτησης φέτος. Οι τιμές στις ΗΠΑ βρίσκονται 39% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του 2020 και η παγκόσμια ζήτηση έχει βυθιστεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Exxon αντέδρασε με σχετική καθυστέρηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην πτώση της τιμής του πετρελαίου της φετινής χρονιάς και δανείστηκε 23 δισ. δολάρια για να καλύψει τον ισολογισμό που αλλά και την πληρωμή μερίσματος σχεδόν 15 δισ. δολαρίων στους μετόχους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Exxon διαθέτει ένα “πολύ στενό περιθώριο” για να διατηρήσει το μέρισμα χωρίς επιπλέον δανεισμό. Ακόμη και με τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ να κυμαίνονται κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι, το μέρισμα θα εξαντλήσει τη ρευστότητα της εταιρείας έως το τέλος του 2021.

4Απολύσεις και από άλλες εταιρίες του κλάδου

Οι κολοσσοί του πετρελαίου, ανταγωνιστές της Exxon, περικόπτουν επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας, με φόντο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η Royal Dutch Shell θα περικόψει μέχρι και 9.000 θέσεις, ενώ η Chevron έχει ανακοινώσει περιστολή κατά 6.000 άτομα.

Συγκεκριμένα η Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας ή κατά 10% του εργατικού της δυναμικού ως μέρος μίας μεγάλης στροφής του πετρελαϊκού γίγαντα προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Shell είχε 83.000 εργαζομένους στα τέλη του 2019 και η αναδιοργάνωση θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 2 – 2,5 δισ. δολαρίων έως το 2022.

5Διάβασε ακόμη

Οι εταιρείες πετρελαίου σταματούν την αναζήτηση για νέες πηγές πετρελαίου

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένεται να μειώσει κατά 7.000 έως 9.000 τις θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ατόμων που συμφώνησαν για εθελούσια φέτος.

Την ίδια ώρα, η Chevron ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου του 25% των εργαζομένων της Noble Energy που εντάχθηκαν στον πετρελαϊκό κολοσσό μετά την εξαγορά της τελευταίας έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας, πέραν της μείωσης κατά 10%-15% που σχεδιάζει ήδη η Chevron, περιλαμβάνονται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η εταιρεία να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες της κατά 1 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.