Ο CEO της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, έκανε γνωστό πως η ιταλική εταιρία θα εγκαταλείψει την Giorgio πλατφόρμα μόλις οι τωρινές γενιές των Giulia και Stelvio φτάσουν στο τέλος του κύκλου της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Imparato οι επόμενες γενιές των Giulia και Stelvio θα χρησιμοποιούν την νέα STLA large πλατφόρμα της Stellantis, την οποία θα την χρησιμοποιούν και τα μελλοντικά σεντάν και SUV μοντέλα της Maserati. Όπως είπε:

Εργαζόμαστε στη STLA large μεγάλη πλατφόρμα της Stellantis και δεν θα χρησιμοποιούμε πλέον την πλατφόρμα Giorgio. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα του όγκου παραγωγής για να εκμεταλλευτούμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες και να φέρουμε μια σειρά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Alfa Romeo, αλλά πάντα με το άγγιγμα της Alfa Romeo.

Η πλατφόρμα Giorgio σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αρχικά για να βασίζονται πάνω της μοντέλα της Alfa Romeo και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον 15 μοντέλα των Maserati, Dodge, Chrysler και Jeep, αλλά η πλατφόρμα κρίθηκε από την FCA πως είναι πολύ ακριβή και έτσι χρησιμοποιήθηκε μόνο στα νέα Jeep Grand Cherokee L και Grand Cherokee, ενώ πάνω σε αυτή θα βασίζεται και η Maserati Grecale.

Ο Imparato μίλησε και για την καθυστέρηση της Alfa Romeo Tonale, λέγοντας πως πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση επειδή ένιωθε πως το plug-in υβριδικό σύστημα δεν ήταν αρκετά καλό. Η Tonale θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί και το Jeep Compass, με τον Imparato να λέει:

Η Tonale είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της Alfa Romeo, οπότε πρέπει να το κάνουμε όσο καλύτερο μπορούμε. Όταν βλέπεις πως η Ευρώπη επιβάλλει μείωση κατά 60% στις εκπομπές CO2 έως το 2030, εάν δεν προσφέρεις ηλεκτροκίνητα μοντέλα είσαι νεκρός. Με την Stellantis έχουμε το πλεονέκτημα να παρέχουμε στην Tonale ορισμένες τεχνολογικές ενημερώσεις, γι ‘αυτό αποφάσισα ότι έπρεπε να ενημερώσουμε την plug-in υβριδική έκδοση άμεσα.

Το νέο αφεντικό της Alfa Romeo συμπλήρωσε πως όλα τα μελλοντικά μοντέλα της θα είναι είτε ηλεκτροκίνητα είτε αμιγώς ηλεκτρικά, με το μικρό SUV που θα ονομαστεί Brennero να κατασκευάζεται στη Πολωνία. Ο Imparato μίλησε και για τη νέα στρατηγική της Alfa Romeo λέγοντας:

Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να διορθωθεί είναι πως δεν χρειάζεται να αλλάζουμε στρατηγική κάθε μέρα. Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Αυτό που κάνουμε είναι να θέσουμε έναν προγραμματισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια, με τα έργα των πρώτων πέντε ετών να σχεδιάζονται, να επικυρώνονται και να χρηματοδοτούνται. Μόλις γίνει αυτό, δεν θα τα αλλάζουμε.

Μετά την Tonale θα κάνουμε μια προοδευτική, ετήσια παρουσίαση του προϊόντικού σχεδιασμού μας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρης ηλεκτροποιημένης γκάμας μας, αλλά δεν θέλω να παρουσιάσω ένα πενταετές πλάνο τώρα επειδή δεν θέλω να κάνω υποσχέσεις που ίσως δεν κρατήσω.

Το νέο πενταετές πλάνο της Alfa Romeo αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Η Tonale θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2022, ενώ το Brennero αναμένεται στην αγορά το 2023.