Όταν ακούς για βιοκαύσιμα, το μυαλό σου πηγαίνει κυρίως στην αιθανόλη, αλλά τι θα έλεγες όταν μάθαινες υπάρχει τρόπος να παραχθεί βιοκαύσιμο από τα απόβλητα της απόσταξης του ουίσκι;

Για τη παρασκευή ουίσκι απαιτείται νερό, μαγιά και σιτηρά. Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει στο να γίνει ουίσκι. Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή. Μια εταιρία από τη Σκωτία, η Celtic Renewables μετατρέπει τα απόβλητα της βιομηχανίας παραγωγής του δημοφιλούς σκωτσέζικου ουίσκι, για την παραγωγή βιοβουτανόλης, ενός βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρία άνοιξε το πρώτο της διυλιστήριο τον Οκτώβριο του 2021, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα πέντε. Η βιοβουτανόλη είναι χημικά πιο παρόμοια με τη βενζίνη παρά με την αιθανόλη και θεωρητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το παραδοσιακό καύσιμο. Ωστόσο, καμία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα πως ένας κινητήρας σε οποιοδήποτε από τα μοντέλα της θα μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια μακροπρόθεσμα με 100% βιοβουτανόλη. Αυτή τη στιγμή, η βιοβουτανόλη τείνει να αναμιγνύεται με βενζίνη με παρόμοιο τρόπο με την αιθανόλη.

Η βιοβουτανόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως βιοκαύσιμο. Είναι κατά 25% με 30% αποδοτικότερη από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη, έχει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου και χαμηλότερη πίεση ατμού, καθιστώντας τη ασφαλέστερη για αποθήκευση και χειρισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με βενζίνη, ντίζελ ή βιοντίζελ στις δεξαμενές αποθήκευσης ή τις αντλίες λιανικής, εξαλείφοντας την ανάγκη για τροποποίηση στις εγκαταστάσεις ανάμιξης.

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια projects στη Σκωτία με αυτό της Celtic Renewables. Ο παραγωγός σκωτσέζικου ουίσκι Glenfiddich στο Dufftown τροποποίησε τον στόλο των φορτηγών παράδοσης της ώστε να λειτουργούν με βιοαέριο, αντί για βιοβουτανόλη, που παρασκευάζεται από υποπροϊόντα ουίσκι. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι το βιοαέριο μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του στόλου της κατά πάνω από 95%.