Με κατάθλιψη κινδυνεύουν όσοι οδηγούν θορυβώδη αυτοκίνητα σύμφωνα με σχετική έρευνα σε χιλιάδες ανθρώπους η οποία μάλιστα διάρκεσε τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι εκτίθενται σε κυκλοφοριακό θόρυβο άνω των 70 ντεσιμπέλ (db) διατρέχουν 65% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι μετρήσεις απέδειξαν ότι όσο πιο αθόρυβο είναι ένα αυτοκίνητο στο εσωτερικό του, τόσο πιο ανταγωνιστικό είναι σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Μάλιστα το προτιμούν έως και 26% περισσότερο σε σχέση με ένα άλλο αυτοκίνητο που είναι περισσότερο θορυβώδες. Φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη συχνότητα του θορύβου και τη θέση του επιβάτη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Η ποιότητα κύλισης είναι μια άλλη βασική μεταβλητή που επηρεάζει την οδηγική εμπειρία. Όσο πιο ομαλή είναι η διαδρομή τόσο πιο ήρεμο γίνεται το ταξίδι.

Οι δύο πιο σημαντικοί άξονες που επηρεάζουν την οδηγική χαλάρωση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι η ποιότητα κύλισης και ο δείκτης NVH (Noise, Vibration και Harshness). Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες επενδύουν πάνω σε αυτό το κομμάτι κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βάζοντας ειδικά αφρώδη υλικά για να μειώνουν τα επίπεδα θορύβου και ανεβάζοντας, έτσι, τα επίπεδα της οδηγικής κύλισης.

Για κάθε εταιρεία η βέλτιστη λύση είναι η χρήση ηχομονωτικών υλικών για την ηχομόνωση του αυτοκινήτου. Η χρήση των ηχομονωτικών υλικών γίνεται σε συγκεκριμένα μέρη, απομονώνοντας τους θορύβους του κινητήρα, αλλά και τους αεροδυναμικούς θορύβους έξω από την καμπίνα. Τα συνηθισμένα μέρη στα οποία εφαρμόζεται η ηχομόνωση είναι το καπό της μηχανής, η οροφή, τα παράθυρα, οι θόλοι των τροχών, το πάτωμα της καμπίνας, ο αποθηκευτικός χώρος, το καπό της πίσω πόρτας και οι καθρέπτες. Επίσης, πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στα σημεία όπου υπάρχουν οι συνδέσεις του κινητήρα και την καμπίνα, όπου απομονώνεται ακουστικά κάθε πηγή θορύβου, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ηχομόνωση.