Η VW αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία αφού πούλησε στον όμιλο Avilon το εργοστάσιο που διατηρούσε στην Καλούγκα. Το Κρεμλίνο ενέκρινε τις προηγούμενες ημέρες την αγοραπωλησία και επέτρεψε στην VW να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, έναντι 125 εκατομμυρίων ευρώ. Ο όμιλος Avilon είναι ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους αυτοκινήτων της Ρωσίας.

Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Volkswagen ανέστειλε την παραγωγή των δύο εργοστασίων της στη Ρωσία, ενώ έχει σταματήσει και τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της στη Ρωσία.

Το εργοστάσιο στην Καλούγκα βρίσκεται 190 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, απασχολεί 4.200 άτομα και είχε εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2009 παρουσία του τότε επικεφαλής της VW, Martin Winterkorn και του ίδιου του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Θεωρείτο το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της VW στη Ρωσία και η πώλησή του καθυστέρησε λόγω αγωγής που κατέθεσε ο πρώην συνεργάτης παραγωγής του Ομίλου, GAZ, λόγω της καταγγελίας της μεταξύ τους συμφωνίας. Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε τελικά την αγωγή, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκποίηση της περιουσίας του γερμανικού ομίλου στη χώρα.

Η απόσυρση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από τη Ρωσία οδήγησε σε σημαντική πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Το 2022 πωλήθηκαν 687.000 νέα αυτοκίνητα, έναντι 1,667 εκατομμυρίου αυτοκινήτων που είχαν πωληθεί το 2021. Επιπλέον, πολλά εργοστάσια έχουν πουληθεί σε ρώσους επενδυτές, συχνά σε συμβολική τιμή και με δυνατότητα επαναγοράς. Ενδεικτικά, η Renault παρέδωσε στο ρωσικό κράτος το πλειοψηφικό της μερίδιο στην κατασκευάστρια εταιρία της Lada, Avtovaz, έναντι ενός ευρώ.