Η Ariel παρουσιάζει το Atom 4R με 400 άλογα

Σχετικά άρθρα

Χωρίς καμία πρωτύτερη ενημέρωση, η Ariel αποκάλυψε σήμερα στο Goodwood Festival of Speed την έκδοση 4R του εξαιρετικά ελαφρού Atom, την οποία χαρακτηρίζει ως την πιο extreme και επικεντρωμένη για χρήση στην πίστα έκδοση του μοντέλου.

Μηχανικά, το Atom 4R διαθέτει τον 2,0-λίτρο iVTEC turbo κινητήρα του νέου Honda Civic Type R, ο οποίος όμως αποδίδει 400 ίππους και 500 Nm ροπής, ήτοι μια αύξηση 25% σε σχέση με τον εργοστασιακό κινητήρα.

Αυτό το καθιστά το δεύτερο πιο ισχυρό Atom μέχρι σήμερα, πίσω μόνο από τον τερατώδες Atom V8 των 500 ίππων και το ταχύτερο Atom με τετρακύλινδρο μέχρι σήμερα. Ο κινητήρας διαθέτει τρία προγράμματα για την πίεση του turbo.

Το άλμα στην ισχύ του 4R επιτευχθεί κυρίως με ένα επανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης, με νέα γεωμετρία της εισαγωγής αέρα, καθώς και χάρη σε ένα πρόσθετο ψυγείο στην αριστερή πλευρά.

Αυτά αυξάνουν την ψύξη του κινητήρα κατά 55% επιτρέποντας στην Ariel να αντλήσει περισσότερη ισχύ από τον κινητήρα. Η δεξιά πλευρά φιλοξενεί ένα μεγαλύτερο intercooler αέρα/αέρα αυξάνοντας την περιοχή ενδοψύξης κατά 75%, διατηρώντας τις θερμοκρασίες εισόδου και κινητήρα ακόμη και σε συνθήκες σκληρής χρήσης.

Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα μέσω ενός νέου 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου της Quaife (συν όπισθεν), με paddles αλλαγής ταχυτήτων μέσω ενός πνευματικού ηλεκτρονικού συστήματος, επιτρέποντας 5 κατεβάσματα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Τα ανεβάσματα των σχέσεων μπορούν να γίνουν με τέρμα γκάζι και χωρίς χρήση συμπλέκτη. Ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και launch control είναι επίσης διαθέσιμα.

Για τα 0-96 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 2,7 δευτερόλεπτα, ενώ τα 0-161 χλμ/ώρα έρχονται σε λιγότερο από 6,5 δευτερόλεπτα, με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 274 χλμ/ώρα.

Το Atom 4R διαθέτει pushrod ανάρτηση, με αμορτισέρ Ohlins TTX36, σχεδιασμένα ειδικά για το μοντέλο, με επιλογή ελατηρίων της Ohlins για χρήση σε δρόμο ή την πίστα. Η χρήση αλουμινίου στα στοιχεία της ανάρτησης μειώνουν τόσο το μη αναρτημένο βάρος, όσο και την αντίσταση.

Συνεχίζοντας, έχουν τοποθετηθεί carbon-κεραμικοί δίσκοι και τετραπίστονες δαγκάνες της AP Racing, με το βάρος των δίσκων να είναι λιγότερο από το μισό των τυπικών δίσκων του Atom. Ακόμα, υπάρχουν carbon ζάντες, κατασκευασμένες ειδικά για το Atom, που μαζί με τους carbon δίσκους εξοικονομούν 26 κιλά σε σχέση με την απλή έκδοση του Atom. Το ABS έχει 12 θέσεις.

Οι τιμές για το Atom 4R ξεκινούν από τις 64.950 λίρες Αγγλίας συν ΦΠΑ, που μεταφράζεται σε 75.985 ευρώ με τις σημερινές ισοτιμίες.

Ο Henry Siebert-Saunders, διευθυντής της Ariel, δήλωσε:

Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξελίξουμε το Atom ως το απόλυτο αυτοκίνητο του οδηγού, είτε στο δρόμο είτε στην πίστα. Το 4R ακολουθεί τα βήματα του εκπληκτικού Atom 3.5R και για άλλη μια φορά προχωρά την ιστορία. Αυτό είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο για το οποίο είμαστε δικαιολογημένα περήφανοι.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...