Πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων στη VW στις ΗΠΑ λόγω Dieselgate

Σχετικά άρθρα

Η VW θα πληρώσει ποινικό πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ λόγω του Dieselgate. Ο Ομοσπονδιακός Δικαστής, Sean Cox ακολούθησε τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η VW και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με την ποινή να ανακοινώνεται σήμερα, έξι βδομάδες αφού η γερμανική εταιρία δήλωσε ενοχή στις ΗΠΑ σε τρία κακουργήματα, στο πλαίσιο της συμβιβαστικής συμφωνίας με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μια συμφωνία ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον η VW θα πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια σε μια υπόθεση αστικού Δικαίου έναντι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ θα ξοδέψει 11 δισ. δολάρια για την επαναγορά αυτοκινήτων και την προσφορά αποζημιώσεων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ενοχή στην συνωμοσία για απάτη, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και εισαγωγή προϊόντων με ψευδείς δηλώσεις. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές οι τρεις εγκληματικές ενέργειες διεπράχθησαν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Γερμανία. Η VW παραδέχθηκε ότι τα οχήματά της ήταν εφοδιασμένα με παράνομο λογισμικό το οποίο ήταν εν γνώσει σε όλην την βαθμίδα της ιεραρχίας του κολοσσού μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια. Το λογισμικό αφορούσε στην παραπλανητική εικόνα, την οποίαν εμφάνιζαν τα οχήματα στους ελέγχους καυσαερίων, που υποβάλλονταν δείχνοντας μικρότερες εκπομπές ρύπων από τις πραγματικές.

H VW εκτός από το πρόστιμο των 4,3 δισ. δολαρίων συμφώνησε στο να διοριστεί ένας ανεξάρτητος επόπτης για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα 2,8 δισ. δολάρια θα πάνε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα υπόλοιπα 1,45 δισ να πηγαίνουν στην EPA λόγω αστικών κυρώσεων. Επίσης η VW συμφώνησε να καταβάλει 50 εκατ. δολάρια στο Civil Division του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Συνολικά η VW θα πληρώσει κοντά στα 25 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ λόγω του Dieselgate, σε πρόστιμα, αλλά και σε αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των περίπου 575.000 αυτοκινήτων της που επηρεάζονται από το Dieselgate.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ και το CARB (California Air Resources Board) έδωσαν την έγκριση τους, προκειμένου το VW Group να μπορεί να πουλά στις ΗΠΑ τα diesel αυτοκίνητά MY2015 που επηρεάζονται από το Dieselgate, τα οποία διαθέτουν το νέο λογισμικό της εταιρίας. Η έγκριση των αρχών των ΗΠΑ επιτρέπει στους αντιπροσώπους του VW Group στις ΗΠΑ να πωλούν τα περίπου 67.000 αυτοκίνητα που έχουν επιστρέψει οι ιδιοκτήτες τους, και έχουν γίνει όλες οι τεχνικές αναβαθμίσεις προκειμένου οι 2.0 TDI κινητήρες τους να πληρούν τις περιβαλλοντικές νόρμες των ΗΠΑ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr