Η General Motors την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της στη Βενεζουέλα και τώρα έγινε γνωστό πως η αμερικάνικη εταιρία προχώρησε στην απόλυση σχεδόν 2.700 υπαλλήλων της. Η μαζική απόλυση έρχεται μία εβδομάδα αφότου δικαστήριο της λατινοαμερικανικής χώρας διέταξε την κατάσχεση του εργοστασίου της GM στην περιοχή της Βαλένσια, λόγω μήνυσης που είχαν καταθέσει δύο τοπικές αντιπροσωπείες. Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι η θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας δεν τίμησε συμβόλαιο για πώληση 10.000 οχημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα η GM ανακοίνωσε πως θα διακόψει δραστηριότητές στη Βενεζουέλα και θα προβεί σε απολύσεις λόγω της «παράνομης δικαστικής κατάσχεσης» της περιουσίας της.

Η κατάσχεση έρχεται τη στιγμή που η Βενεζουέλα βιώνει βαθιά οικονομική κρίση και η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο αντιμετωπίζει κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας. Σύμφωνα με το Reuters η GM κατέθεσε αποζημιώσεις τους τραπεζικούς λογαριασμούς των απολυμένων, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να αποσυναρμολογεί το εργοστάσιο πριν ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση.

Η μονάδα δεν είχε παράγει ούτε ένα αυτοκίνητο από τις αρχές του 2016, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και των αυστηρών συναλλαγματικών ελέγχων που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα.

Η GM μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία επίσημη απάντηση για τις απολύσεις, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Βενεζουέλα να βλέπουν την κατάληψη του εργοστασίου της GM σαν ένα δώρο για την αυτοκινητοβιομηχανία, δεδομένου πως το εργοστάσιο βρισκόταν σε κακή κατάσταση. Η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών πετρελαίου, οδήγησε σε βαθιά οικονομική ύφεση την αγορά της χώρας, με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων να βυθίζονται από τις 500.000 μονάδες πριν από μια δεκαετία, σε μόλις 3.000 το 2016.

Ο υπουργός εργασίας της Βενεζουέλας δήλωσε πως το κράτος δεν έχει απαλλοτριώσει ούτε έχει στα σχέδιά τους την απαλλοτρίωση του εργοστασίου της GM, πόσο μάλλον να προχωρήσει στη κατάσχεσή του. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην κατάσχεση του εργοστασίου, αλλά αυτή έγινε λόγω της μήνυσης που είχαν καταθέσει δύο τοπικές αντιπροσωπείες της εταιρίας.