Πιθανώς να διάβασες χθες τον χαμό που δημιουργήθηκε παγκοσμίως από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι hackers, με την Kaspersky να κάνει λόγο ότι καταγράφηκαν 75.000 επιθέσεις, σε 99 χώρες.

Αν δεν είσαι ενήμερος, εν τάχει σου αναφέρω ότι μια ομάδα hackers, με όνομα Shadow Brokers, είχε κλέψει από την NSA το περασμένο καλοκαίρι ένα κακόβουλο λογισμικό, που εστάλη μέσω email σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου, με την επίθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, να περιλάμβανε μια παραλλαγή ενός ransomware, γνωστού ως Wanna Decryptor.

Η επίθεση ήταν διεθνούς έκτασης, με μια από αυτές να ήταν η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας το σύστημα υγείας (NHS) παρέλυσε, ενώ στους στόχους συγκαταλέγονται η Ισπανική Telefonica, και η Ρώσικη MegaFon.

Από την επίθεση δεν έμειναν στο απυρόβλητο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με την πρώτη να είναι η Renault, από την οποία κλάπηκαν κρυπτογραφημένα αρχεία και έγγραφα, με την ομάδα των hackers να ζητούν λύτρα με πληρωμή σε bitcoin, για να τα αποκρυπτογραφήσει. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και το εργοστάσιο της Nissan, στο Sunderland της Αγγλίας, όπου κατασκευάζονται το Qashqai και το Infiniti Q30.

Η επίθεση εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια για την οποία η Microsoft είχε κυκλοφορήσει αναβάθμιση τον Μάρτιο, με τους hackers να στόχευσαν οργανισμούς και νοσοκομεία, οι οποίοι συνήθως αργούν να κάνουν τις αναβαθμίσεις.