Ξεπερνώντας γρήγορα το “ποτέ αλκοόλ και οδήγηση”, ερχόμαστε στην ανακάλυψη των Σκωτσέζων της Celtic Renewables Ltd. του Πανεπιστημίου Napier του Εδιμβούργου, που σε συνεργασία με το αποστακτήριο Tullibardine, του Perthshire, δημιούργησαν ένα βιοκαύσιμο το οποίο ονόμασαν βιοβουτανόλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, αυτό αναμένεται να αντικαταστήσει τη βενζίνη και το ντίζελ, χωρίς να χρειάζονται αλλαγές στον κινητήρα. Το συγκεκριμένο καύσιμο είναι φτιαγμένο από υπολείμματα που δεν είναι καθόλου χρήσιμα για τη βιομηχανία ουίσκι, δηλαδή χυλό από κριθάρι και αβοκάλι (ένα ζυμομύκητα που προκύπτει από τη ζύμωση).

Δημοσιογράφος του BBC Scotland, οδήγησε ένα αυτοκίνητο με τέτοιο καύσιμο, και ανέφερε ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτού και ενός κανονικού αυτοκινήτου με φυσικό αέριο ή ντίζελ.

Η Celtic Renewables έλαβε επιχορήγηση από την αγγλική κυβέρνηση ύψους 9 εκατομμυρίων λιρών (περίπου €10.180.000) για την κατασκευή ενός εργοστασίου εμπορικής επίδειξης, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2019, με την εταιρεία να στοχεύει επίσης και σε άλλες χώρες που παράγουν ουίσκι.