Πλησιάζει το τέλος των diesel;

Σχετικά άρθρα

Με τα κράτη να πιέζουν συνεχώς για όλο και αυστηρότερα μέτρα περιορισμού των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις -σε πόλεις αλλά και χώρες- των diesel οχημάτων, δημιουργείται ένας κλοιός γύρω από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πλέον προσπαθούν να εναρμονιστούν στις ανάγκες, προσφέροντας στην αγορά υβριδικά, ηλεκτρικά αλλά και οχήματα με καθαρότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, σε κάποια χρόνια από σήμερα -κανείς δεν ξέρει ακόμη σε πόσα- οι diesel κινητήρες θα καταργηθούν, μιας και δεν θα προσφέρονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ποιες εταιρίες θα πληγούν περισσότερο;

Στοιχεία της Jato Dynamics δείχνουν ποιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα υποστούν ισχυρότερο πλήγμα αν απαγορευτούν σήμερα οι πωλήσεις diesel μοντέλων. O ακόλουθος πίνακας είναι χαρακτηριστικός. Δείχνει το ποσοστό των μοντέλων των αυτοκινητοβιομηχανιών που πουλήθηκαν το 2016 και το 2017 στην Ευρώπη και εφοδιαζόταν με κινητήρα πετρελαίου.

Μάρκα Πωλήσεις diesel μοντέλων το 2017 Πωλήσεις diesel μοντέλων το 2016
Land Rover 94% 96%
Jeep 80% 81%
Volvo 78% 83%
Mercedes 67% 70%
BMW 67% 73%
Audi 59% 68%
Peugeot 49% 52%
Renault 49% 54%
Nissan 47% 50%
Volkswagen 46% 51%
Ford 44% 46%
Citroën 43% 50%
Skoda 41% 45%
Kia 40% 48%
Dacia 39% 45%
Fiat 36% 36%
Hyundai 32% 42%
Seat 30% 36%
MINI 29% 37%
Opel/Vauxhall 28% 32%
Mazda 26% 33%
Honda 26% 38%
Mitsubishi 23% 30%
Suzuki 8% 14%
Toyota 7% 14%

Βενζίνη Vs Diesel

Το 2017, το 50% των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη διέθεταν κινητήρες βενζίνης (+11% σε σχέση με το 2016). Οι πωλήσεις diesel μοντέλων μειώθηκαν κατά 8%, αντιπροσωπεύοντας το 43,7% των συνολικών πωλήσεων, ιστορικό χαμηλό της τελευταίας 10ετίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η πτώση των πωλήσεων diesel μοντέλων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και έως το 2025, τα diesel μοντέλα θα αντιπροσωπεύουν το 28% των ετήσιων πωλήσεων στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η αιτία που η ζήτηση και οι τιμές των μεταχειρισμένων diesel μοντέλων όλο και μειώνονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι μεγάλες αγορές

Σε ότι αφορά την αγορά της Γερμανίας, η πτώση πωλήσεων των diesel μοντέλων θα συνεχιστεί και φέτος, όπου αναμένεται το 28% των νέων αυτοκινήτων που θα πουληθούν στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, να διαθέτουν diesel κινητήρα. Τον Ιανουάριο του 2018 οι πωλήσεις τους αντιπροσώπευαν το 33%, 12 μονάδες λιγότερο από το 45% του Ιανουαρίου του 2017. Το 2016 οι πωλήσεις τους αντιπροσώπευαν το 45,8%.

Και στη Μεγάλη Βρετανία, την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά νέων αυτοκινήτων της Ευρώπης, παρουσιάζεται πτώση στις πωλήσεις diesel μοντέλων και μέχρι το 2025 προβλέπεται πως τα diesel μοντέλα θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των ετήσιων πωλήσεων.

Είναι το diesel νεκρό;

Αρκετοί πιστεύουν πως το τέλος του diesel ως καύσιμο είναι κοντά. Η Continental θεωρεί πως το 2023 θα είναι η χρονιά που η τελευταία γενιά κινητήρων diesel εσωτερικής καύσης θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του στην Ευρώπη, ενώ ο Ponz Pandikuthira της Nissan βλέπει και αυτός το τέλος των diesel να πλησιάζει. Ένα μέλλον χωρίς κινητήρες diesel βλέπει και ο CEO της Aston Martin, Andy Palmer.

Η Toyota έχει προχωρήσει ήδη στη σταδιακή κατάργηση των πετρελαιοκινητήρων της στην Ευρώπη, μιας και επικεντρώνεται στα υβριδικά και στα ηλεκτρικά μοντέλα. Έτσι εξηγείται πως μόλις το 7% των περσινών πωλήσεων της στην Ευρώπη αφορούσε μοντέλα με κινητήρες diesel. H Volvo παρότι πέρυσι είδε το 78% των συνολικών πωλήσεών της στην Ευρώπη να διαθέτει κινητήρες πετρελαίου, έχει ανακοινώσει πως δεν θα αναπτύξει νέους κινητήρες diesel, καθώς το κόστος της μείωσης των εκπομπών οξειδίου του αζώτου καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρό.

Μάλλον όχι

Το VW Group πιστεύει πως ο κόσμος θα επιστρέψει στα diesel τα επόμενα χρόνια, γι’αυτό και εξακολουθεί να επενδύει πάνω σε νέους diesel κινητήρες. Την ίδια άποψη έχουν και ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν πως η πτώση των πωλήσεων των diesel μοντέλων δεν θα συνεχιστεί με τον ρυθμό που γίνεται σήμερα. Παράδειγμα η Ιταλική αγορά, με τις πωλήσεις των diesel μοντέλων το 2017 να αυξάνονται και να καταλαμβάνουν το 57% του μεριδίου της αγοράς.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι τα αυτοκίνητα που θα κινούνται με diesel κινητήρες θα γίνουν στο μέλλον σε μεγάλο βαθμό μια ακριβή πολυτέλεια. Η Audi έχει ήδη εισαγάγει στα νέα A8, A7 και A6, έναν diesel κινητήρα που συμμορφώνεται με τα αυστηρά νέα πρότυπα εκπομπών Euro 6d, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Αλλά όπως καταλαβαίνεις ο κινητήρας αυτός κοστίζει, μιας και διαθέτει ακριβή τεχνολογία -αισθητήρες, καταλύτες, AdBlue κτλ-, τεχνολογία που δεν μπορεί να μπει σε φθηνότερα αυτοκίνητα, μιας και θα ανέβαζε υπερβολικά το κόστος τους. Μνείας-αναφοράς η Kia, η οποία προσφέρει ήδη Euro 6d diesel κινητήρες στα Stonic, Ceed και Sportage.

Δισεκατομμύρια σε πρόστιμα

Ωστόσο η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να γυρίσει τόσο εύκολα την πλάτη στο diesel. Οι κινητήρες που χρησιμοποιούν diesel ως καύσιμο είναι 20% έως 30% πιο αποδοτικοί-οικονομικοί από τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες. Αυτό καθιστά το diesel κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου των 95 γρ/χλμ εκπομπών CO2 έως το 2021. Πέρυσι ο μέσος όρος εκπομπών ρύπων CO2 αυξήθηκε κατά 0,3 γρ/χλμ, καταλήγοντας στα 118,1 γρ/χλμ. Ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε άνοδος του μέσου όρου CO2. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων diesel μοντέλων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση για SUVs και crossovers.

Σύμφωνα με τον CEO της VW, Herbert Diess, η απώλεια του στόχου των 95 γρ/χλμ εκπομπών CO2, θα μπορούσε να κοστίσει στην VW 140 εκατ. ευρώ ημερησίως! Το VW Group ετοιμάζει δεκάδες ηλεκτρικά και ηλεκτροκίνητα μοντέλα, αλλά οι πωλήσεις τους ίσως δεν επαρκούν για την εξισορρόπηση των εκπομπών CO2.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να βασίζονται σε κυβερνητικά κίνητρα που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση των πωλήσεων των plug-in, των υβριδικών και των ηλεκτρικών μοντέλων. Η μείωση αυτών των προνομίων θα μπορούσε να βλάψει τις αυτοκινητοβιομηχανίες που στοιχηματίζουν σε ηλεκτρικά μοντέλα για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών ρύπων.

Αυτό που μπορεί κανείς να πει ως συμπέρασμα, είναι πως οι diesel κινητήρες δεν θα “πεθάνουν” σύντομα, ούτε σε μερικά χρόνια από σήμερα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όταν αυτά θα έχουν τιμές παρόμοιες με τα σημερινά μοντέλα που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, θα προσφέρουν ικανοποιητικά επίπεδα αυτονομίας, οι μπαταρίες τους θα φορτίζουν πλήρως μέσα σε 5-10-15 λεπτά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα βγάζουν από αυτά κέρδη, τότε και μόνο τότε, οι κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης θα σταματήσουν να υπάρχουν στα αυτοκίνητα. Οπότε έχουμε κάποιες δεκαετίες μπροστά μας προκειμένου να πούμε το ύστατο χαίρε στους κινητήρες εσωτερικής καύσης από τα αυτοκίνητα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...