Η Toyota σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Uber, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των δύο εταιρειών να συνεργαστούν για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

Η Uber αναζητά τρόπους να μειώσει τα κόστη ανάπτυξης και τις ζημιές στη μονάδα αυτόνομων οχημάτων μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο νωρίτερα φέτος στην Αριζόνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία-κλειδί για την αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών ταξί, σε λιγότερο από ένας έτος, καθώς στις αρχές του 2018 γνωστοποίησε τη “συμμαχία” με την Nvidia.

Οι Uber και Lyft αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών, ωστόσο μελλοντικά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και τον αυξημένο ανταγωνισμό, που θα οδηγήσει σε μείωση των ναύλων που χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους.

Η αύξηση του -μέχρι στιγμής ανύπαρκτου- ανταγωνισμού δεν αφορά νέες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ταξί, αλλά την “επανάσταση” των αυτόνομων οχημάτων, ανέφερε νωρίτερα μέσα στο 2017 ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Spencer Dale.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας -και πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας- εξήγησε ότι τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα αρχικά θα είναι υπερβολικά δαπανηρά για τους πολίτες που επιθυμούν να τα αγοράσουν.

Ωστόσο, η μείωση του κόστους αγοράς εντός της δεκαετίας του 2030, θα αύξηση τη ζήτηση και, ως αποτέλεσμα, θα αποτελέσει πλήγμα για τις δύο αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσουν τα ναύλα τους από 40% έως και 50%, εκτιμά ο κ. Dale.

Βέβαια, η Uber έχει ήδη εισέλθει στην αγορά αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, αγοράζοντας -μεταξύ άλλων- 24.000 αυτοκίνητα από τη Volvo, μεταξύ 2019 και 2021. Η Volvo θα παράσχει τα οχήματα ενώ η Uber θα τα εξοπλίσει με τα συστήματα αυτόματης οδήγησης. Ο οικονομολόγος της BP προβλέπει, επίσης, ότι το 15% των οχημάτων στους δρόμους, το 2040, θα είναι ηλεκτρικά.