Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση μιας παγκόσμιας συμμαχίας μεταξύ Volkswagen και Ford, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι αυτή επεκτείνεται. Αρχικά είχαν ανακοινώσει πως η συμμαχία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κατασκευαστών αυτοκινήτων με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης πελατών, με τους CEO των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, Herbert Diess (Volkswagen) και Jim Hackett (Ford) να δηλώνουν πως οι οι δύο εταιρίες σκοπεύουν να αναπτύξουν από κοινού επαγγελματικά van και μεσαίου μεγέθους pickups για τις παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας από το 2022, με αυτά να διατηρούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε μάρκας.

Σήμερα, όμως, και μετά από διεργασίες μηνών ανακοινώθηκε ότι Volkswagen και η Ford διευρύνουν την συνεργασία στα αυτόνομα οχήματα, σε υπηρεσίες κινητικότητας και στα ηλεκτρικά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, η Ford θα χρησιμοποιήσει το Modular Electric Toolkit της Volkswagen, γνωστό και ως MEB πλατφόρμα, για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα δικά της πλήρως ηλεκτρικά οχήματα από το 2023.

Το μεταξύ τους συμβόλαιο αναφέρει ότι η γερμανική εταιρία θα προμηθεύσει τη Μπλε Οβάλ -σε ένα διάστημα έξι ετών- με εξαρτήματα και μέρη της MEB για παραγωγή μέχρι 600.000 οχημάτων για την Ευρώπη. Επιπλέον, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες συζητούν ήδη για την εξέλιξη μιας νέας ολοκαίνουριας ηλεκτρικής πλατφόρμας για την Γηραιά ήπειρο.

Εκτός του παραπάνω, η Ford και η Volkswagen θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στην Argo AI και σε συνδυασμό οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν το σημαντικό πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας. Η Argo AI είναι η startup της Ford που ασχολείται με την αυτόνομη τεχνολογία. Τα μελλοντικά μοντέλα και των δύο εταιρειών θα διαθέτουν αυτόνομα συστήματα οδήγησης που αναπτύσσονται από την Argo AI. Η VW θα επενδύσει 2,6 δισ. δολάρια στην Argo AI, με το 1 δισ. να είναι άμεση χρηματοδότηση.

Τέλος, οι Ford και VW αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ τους δεν συνεπάγεται διασταυρούμενη ιδιοκτησία και είναι ανεξάρτητη από την επένδυση στην Argo AI. Επί τους παρόντος η Argo AI εργάζεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4.