Ο νέος CEO της Nissan απορρίπτει στενότερη συνεργασία με την Renault

Σχετικά άρθρα

Ο Makoto Uchida, ο νέος CEO της Nissan, κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για τη διατήρηση της συμμαχίας της Nissan με την Renault, που είναι ο βασικός της μέτοχος, μιας και οι Γάλλοι κατέχουν το 43,4% των μετοχών της ιαπωνικής εταιρίας. Ωστόσο δεν θα προσπαθήσει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα:

Έχω τρεις λέξεις που χρησιμοποιώ ως κατευθυντήριες αρχές μου: τον σεβασμό, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη. Η συμμαχία είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επιτύχουμε τους στίχους μας.

Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Renault και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας. Στόχος μου να δημιουργήσω μια Nissan για την οποία θα είναι υπερήφανοι οι εργαζόμενοι. Αν το καταφέρω αυτό, είμαι βέβαιος ότι οι πελάτες μας θα εμπιστευτούν ξανά την Nissan.

Η συμμαχία πρέπει να ωφελήσει καθέναν από τους εταίρους της όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη. Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τι έχει λειτουργήσει και τι όχι, στη συμμαχία τα τελευταία χρόνια. Κάπου στη πορεία των χρόνων δημιουργήσαμε μια κουλτούρα καθορισμού στόχων που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν. Τα χρόνια αυτά οδήγησαν τη Nissan στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

ανέφερε χαρακτηριστικά ο Makoto Uchida κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της Nissan στη Γιοκοχάμα.

Ο Uchida είναι αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες που ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος Carlos Ghosn συνελήφθη έναν χρόνο πριν, ενώ τα κέρδη της Nissan έχουν πέσει σε χαμηλά δεκαετίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να αναδιοργανωθεί σύντομα, καθώς η ηλεκτροκίνηση και τα αυτόνομα οχήματα δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο Ghosn, επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής και στις δυο εταιρείες αλλά αυτό σταμάτησε απότομα με τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018, μετά από κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, τις οποίες εξακολουθεί να αρνείται. Η πτώση του αποκάλυψε σημαντικά κενά στην ηγεσία της Nissan και προκάλεσε πολλές εντάσεις μεταξύ των δυο εταιρειών – συμμάχων.

Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο επί των ημερών του προκατόχου του Uchida, του Hiroto Saikawa, μετά την αποτυχία της Nissan να στηρίξει τα σχέδια της Renault να συγχωνευτεί με την Fiat Chrysler Automobiles. Τελικά, η Fiat Chrysler συμφώνησε να συγχωνευτεί με το PSA Group.

Πρόσφατα η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου λειτουργικού πλαισίου, διορίζοντας έναν γενικό γραμματέα, τον Hadi Zablit, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει και να επιταχύνει τα κοινά projects των εταιριών της συμμαχίας, που θα δρομολογηθούν για να επιταχύνουν την επιχειρησιακή αποδοτικότητα των συνιστωσών εταιρειών. Παράλληλα, οι τρεις εταιρίες θα δημιουργήσουν και μια νέα κοινοπραξία που θα έχει ως αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...

Στις 2 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Renault Symbioz

Από τις αρχές του έτους η Renault έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζει ένα μεσαίο crossover, το οποίο θα ονομαστεί Symbioz. Σήμερα, η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε...

Mitsubishi ASX facelift

Δεν πέρασαν παρά μόλις 19 μήνες από τότε που η Mitsubishi παρουσίασε τη νέα γενιά του ASX και κυκλοφόρησε ήδη την ανανεωμένη έκδοση του...