Μια τεχνική ματιά στη Porsche Taycan

Σχετικά άρθρα

Η Taycan είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche και στο video αυτό θα δεις τα μυστικά που κρύβει κάτω από το σώμα του. Το αυτοκίνητο βασίζεται στην J1 πλατφόρμα και η Porsche στη προσπάθεια της να κάνει την Taycan ένα πραγματικό αυτοκίνητο επιδόσεων, τοποθέτησε σε αυτήν άμεσο σύστημα διεύθυνσης, ενώ έκανε τις μπαταρίες και τους ηλεκτροκινητήρες ανθεκτικούς στη θερμότητα δημιουργώντας ένα σύνθετο κύκλωμα ψύξης, προκειμένου να εξασφαλίσει πως η απόδοση του αυτοκινήτου θα παραμείνει σταθερή και επαναλαμβανόμενη.

Η Taycan διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον μπροστά και έναν στον πίσω άξονα που συνδυάζονται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων 2 σχέσεων που έχει αναπτυχθεί από την Porsche και βρίσκεται τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Η πρώτη σχέση δίνει στην Taycan γρήγορη επιτάχυνση από στάση, ενώ η δεύτερη, με μεγάλη σχέση μετάδοσης, εξασφαλίζει υψηλή απόδοση ακόμη και σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Οι ηλεκτροκινητήρες έχουν την υψηλότερη πυκνότητα ισχύος (kW ανά λίτρο χώρου συσκευασίας) σε σύγκριση με όλους τους άλλους ηλεκτροκινητήρες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Η Taycan εξοπλίζεται με σύστημα τετραδιεύθυνσης και φέρει το Porsche 4D-Chassis Control που αναλαμβάνει να αναλύσει και να συγχρονίσει σε πραγματικό χρόνο, όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του πλαισίου του αυτοκινήτου, όπως η ενεργή αερανάρτηση PASM, οι ηλεκτρομηχανικές αντιστρεπτικές PDCC Sport και το Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

Το αυτοκίνητο μάλιστα διαθέτει το πιο προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που μέχρι τα 265 kW, η ισχύς ανάκτησης είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα των ανταγωνιστών της.

Τα φρένα της Taycan αποτελούνται από 10-πίστονες δαγκάνες μπροστά με δίσκους 415 mm και τετραπίστονες δαγκάνες πίσω με δίσκους 365 mm. Υπάρχουν διαθέσιμοι και carbon-κεραμικοί δίσκοι διαστάσεων 420 και 410 mm αντίστοιχα. Τα φρένα διαθέτουν μάλιστα και επιφανειακή επικάλυψη βολφραμίου-καρβιδίου και σύμφωνα με την Posche θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια ζωής 20 με 30 χρόνια, λόγω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας, με αυτό του μπροστινού άξονα να μπορεί να εφαρμόσει έως και 300 Nm ροπής ανάκτησης, ενώ αυτό του πίσω άξονα έως και 550 Nm.

Η Taycan είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παραγωγής που διαθέτει σύστημα 800V, αντί για σύστημα 400V. Αυτό της δίνει το πλεονέκτημα της ταχείας φόρτισης και μέσα σε 5 λεπτά μπορεί να αποκτήσει αυτονομία 100 χιλιομέτρων.

Με χρήση ταχυφορτιστή 270 kW, η μπαταρία των 93,4 kWh μπορεί να φορτίσει από το 5 το 80% μέσα σε μόλις 22,5 λεπτά, με την μπαταρία να μπορεί να φορτίσει και μέσω απλής οικιακής πρίζας με φορτιστή 9,6 kW μέσα σε 11 ώρες. Με ταχυφορτιστή 150 kW η μπαταρία φορτίσει από το 5% στο 80% μέσα σε 36 λεπτά, ενώ με φορτιστή 50 kW απαιτούνται 93 λεπτά. Η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα, κάνοντας την Taycan να έχει χαμηλότερο κέντρο βάρος ακόμη και από την 911.

Bonus! Δες και ένα video του Jason Fenske από το Engineering Explained, στο οποίο προσπαθεί να εξηγήσει την μικρή αυτονομία της Taycan που ανακοίνωσε η EPA.

Διάβασε επίσης

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την πολύ χαμηλή αυτονομία της Porsche Taycan Turbo από την EPA

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανακαλούνται 7.458 Porsche Taycan λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η Porsche προχωρά στην ανάκληση 7.458 Taycan, παραγωγής μεταξύ 2018 και 2024 εξαιτίας πιθανού προβλήματος στις μπαταρίες τους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε...

Ανανεωμένη Porsche Cayenne GTS με 500 άλογα

Την ανανεωμένη έκδοση της Cayenne GTS παρουσιάζει η Porsche με το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις από τους νέους προφυλακτήρες, από τα...