Πριν από μερικές ημέρες οι εισαγγελείς του Λιβάνου επέβαλαν ταξιδιωτική απαγόρευση στον Carlos Ghosn, αλλά αυτή μπορεί να αρθεί, εάν δεν λάβει τα σχετικά έγγραφα από την Ιαπωνία εντός 40 ημερών. Αυτό ανέφερε χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου, ο Albert Serhan.

Να θυμίσω πως ο Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, όπου αναμενόταν να δικαστεί για κατηγορίες σχετικά με οικονομικά παραπτώματα. Ο Francois Zimeray, ο Γάλλος δικηγόρος του Ghosn δήλωσε χθες ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία δίκαιη δίκη που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Zimeray είπε πως οι Ιάπωνες εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν την ενοχή του πελάτη του και όχι ο ίδιος να αποδείξει την αθωότητα του.

Είναι καθήκον των αρχών να αποδείξουν την ενοχή και όχι του κατηγορουμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Στις σχετικές ειδήσεις έγινε γνωστό πως οι δύο πτήσεις διαφυγής του Ghosn, με τα δύο ιδιωτικά αεροπλάνα της τουρκικής MNG Jet, κόστισαν 350.000 δολάρια. Μια εταιρία με έδρα το Ντουμπάι, η Al-Nitaq Al Akhdhar, είχε συνάψει το σχετικό συμβόλαιο με την MNG Jet για δύο αεροπλάνα, με το ένα να πετά από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την Οσάκα της Ιαπωνίας και από εκεί προς την Κωνσταντινούπολη και το άλλο από την Κωνσταντινούπολη προς την Βηρυτό. Μάλιστα η Al-Nitaq Al Akhdhar είχε δώσει προκαταβολή ύψους 175.000 δολαρίων.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι πτήσεις κλείστηκαν στο όνομα “Dr. Ross Allen” και μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για ψευδώνυμο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των αεροπλάνων, η τουρκική MNG Jet, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση για τη χρήση του αεροσκάφους της ως μέσου διαφυγής του Ghosn.

Το όνομα του πρώην προέδρου της Nissan δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα έγγραφα μίσθωσης του αεροπλάνου. Η MNG Jet υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον ενός από τους υπαλλήλους της, του Okan Kosemen, για συνέργεια στην απόδραση του Ghosn. Ο Kosemen δήλωσε στους ανακριτές ότι βοήθησε τον Ghosn να δραπετεύσει επειδή τον απείλησε κάποιος από την Βηρυτό.

Φοβόμουν. Παρέλαβα έναν άντρα από το ένα τζετ και τον έβαλα στο άλλο. Δεν ήξερα ποιος ήταν,

δήλωσε ο Kosemen.