Η Volkswagen -σύμφωνα με πηγές του Reuters– αναμένεται να αποκτήσει το 20% των μετοχών της κινεζικής εταιρίας κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, Guoxuan High-tech Co. Η εν λόγω συμφωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη άμεση ιδιοκτησία της Volkswagen σε έναν κινεζικό κατασκευαστή μπαταριών και θα την βοηθήσει να επιτύχει το στόχο της πώλησης 1,5 εκατομμυρίων “καθαρών” αυτοκίνητων ετησίως στην Κίνα μέχρι το 2025.

Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να αποκτήσει το μερίδιο της Guoxuan, η οποία έχει έδρα την Shenzhen, τις προσεχείς εβδομάδες μέσω πώλησης μετοχών σε προεπιλεγμένους επενδυτές (private placement), και όχι στην ανοικτή αγορά. Με βάση την σημερινή κεφαλαιοποίηση της Guoxuan, η οποία αποτιμάται στα 2,8 δισ. δολάρια (€2,5 δισ.), το 20% της εταιρίας σήμερα ανέρχεται σε περίπου 560 εκατ. δολάρια.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν οριστικοποιηθεί, και οι δύο εταιρείες περιμένουν τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες της Κίνας για τις ιδιωτικές αγορές μετοχών, που θα παρέχουν έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό τιμολόγησης και μικρότερες περιόδους κλειδώματος για τους μετόχους της πλειοψηφίας.

Μετά την αγορά μετοχών, η Volkswagen θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Guoxuan με μερίδιο 20%, πίσω από την Zhuhai Guoxuan Trading, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον ιδρυτή της Guoxuan, Li Zhen, ο οποίος κατέχει σήμερα το 25%. Με την δημοσιοποίηση της είδησης, η τιμή της μετοχής της Guoxuan αυξήθηκε κατά 10% την Παρασκευή, στο υψηλότερο επίπεδο της από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.