Η Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα πως θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Martin Winterkorn και από τον πρώην επικεφαλής της Audi, Rupert Stadler, για το Dieselgate.

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε πως έπειτα από εμπεριστατωμένη νομική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Winterkorn και Stadler παρέβησαν το καθήκον τους να είναι επιμελείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, προσθέτοντας πως δεν διαπίστωσε παραβιάσεις από άλλα μέλη του διευθυντικού συμβουλίου. Οι Winterkorn και Stadler έχουν αμφότεροι αρνηθεί ότι ευθύνονται για το σκάνδαλο.

Η Volkswagen παραδέχθηκε το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομα λογισμικά για να παραποιεί τις εκπομπές ρύπων 11 εκατ. diesel αυτοκινήτων της. Το σκάνδαλο έχει κοστίσει περισσότερα από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, επισκευές και νομικά κόστη.

Ο Winterkorn παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, μια εβδομάδα αφού ξέσπασε το σκάνδαλο. Περίπου τρία χρόνια αργότερα, η Volkswagen τερμάτισε το συμβόλαιο του Stadler ως διευθύνοντος συμβούλου της Audi με φόντο μια ποινική έρευνα για το αν ήταν αναμιγμένος στο Dieselgate.

Η Volkswagen ανακοίνωσε πως η έρευνα την οποία διεξήγαγε για το σκάνδαλο και χειρίστηκε η νομική εταιρεία Gleiss Lutz, περιέλαβε έλεγχο και επανεξέταση 1,6 εκατομμυρίου φακέλων και περισσότερες από 1.550 συνεντεύξεις.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Vokswagen AG έχει καταλήξει σε μια γραμμή στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσαφήνισης και ολοκλήρωσε την έρευνά της που άρχισε τον Οκτώβριο του 2015 σχετικά με την υπόθεση και ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτήν

Ως αποτέλεσμα, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον πρώην Πρόεδρο του Διευθυντικού Συμβουλίου, Martin Winterkorn, και το πρώην μέλος του Διευθυντικού Συμβουλίου του Ομίλου και πρόεδρο του Διευθυντικού Συμβουλίου της Audi, Rupert Stadler για παραβάσεις του καθήκοντός τους να είναι επιμελείς στο πλαίσιο του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών.

ανακοίνωσε η Volkswagen.

Δικηγόροι του Winterkorn δήλωσαν πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλός εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου και απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του. Επίσης δήλωσαν πως ο Winterkorn θα έρθει σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen AG. Οι συνήγοροι του Stadler αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τόσο ο Winterkorn όσο και ο Stadler αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες στη Γερμανία, με την Volkswagen να διαπιστώνει επίσης πως και τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Audi, Ulrich Hackenberg και Stefan Knirsch παραβίασαν τα καθήκοντά τους, όπως και το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Porsche, Wolfgang Hatz.