Απεβίωσε η συνιδρύτρια της Lotus και σύζυγος του Colin Chapman

Σχετικά άρθρα

Η Hazel Chapman, σύζυγος του Colin Chapman και συνιδρύτρια της Lotus, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Η Hazel Williams γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1927 στο Βόρειο Λονδίνο και γνώρισε τον Colin Chapman σε έναν χορό το 1944, όταν εκείνος ήταν μόλις 16 ετών και εκείνη λίγους μήνες μεγαλύτερη.

Καθώς η σχέση του ζευγαριού αναπτύχθηκε, οι γονείς της Hazel επέτρεψαν στον Colin να κατασκευάσει στο κλειδωμένο γκαράζ στο πίσω μέρος του σπιτιού τους στο Hornsey, το πρώτο αυτοκίνητο του -αυτό που έγινε γνωστό ως Lotus Mark 1, το 1948.

Ήταν η Hazel Chapman που ανέλαβε την ανάπτυξη του αυτοκινήτου δοκιμών του Mark 2, το οποίο έφερε κινητήρα της Ford, καθώς ο Colin Chapman υπηρέτησε για λίγο στη πολεμική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιτυχίες τους ως οδηγοί με τα πρώτα τους αυτοκίνητα και το μονοθέσιο Mk3 Formula 750, το πρώτο αληθινό Lotus, που ακολούθησαν, οδήγησαν το ζεύγος να πάρει παραγγελίες για περαιτέρω αυτοκίνητα.

Με την εμπορική οξυδέρκεια της Hazel, η πρώτη τους επιχείρηση ως Lotus ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1952. Έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης αργότερα μέσα στο έτος, χρηματοδοτούμενη με πληρωμή 25 λιρών από την ίδια τη Hazel. Η Hazel και ο Colin παντρεύτηκαν το 1954 και καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, η Hazel πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο ορισμένων εταιρειών τους, συμπεριλαμβανομένων των Lotus Cars, Team Lotus και Lotus Components.

Η Hazel δεν ήταν μόνο μια οξυδερκής επιχειρηματίας, αλλά ανέλαβε έναν μητριαρχικό ρόλο εντός της οργάνωσης, ενσαρκώνοντας την επιτομή της φράσης “Πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα βρίσκεται μια ισχυρότερη γυναίκα“. Ήταν περήφανη που συνεργάστηκε με σχεδόν όλους τους οδηγούς της Lotus Formula 1, συμπεριλαμβανομένων των θρυλικών ονομάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως οι Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nigel Mansell και Ayrton Senna.

Ήταν επίσης ιδρύτρια της λέσχης μηχανοκίνητου αθλητισμού γυναικών The Dog House. Χήρα από το 1982, η Hazel αναγνώρισε ότι η Lotus Cars χρειαζόταν νέα ιδιοκτησία για να εξασφαλίσει το μέλλον της και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πώλησή της. Έγινε διευθύντρια της Classic Team Lotus, της οικογενειακής επιχείρησης του Chapman που διατηρεί τα αυτοκίνητα και την κληρονομιά της παγκόσμιας αγωνιστικής επιτυχίας της μάρκας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Lotus ανακοίνωσε τις τιμές του Emeya στην Ευρώπη

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, η Lotus αποκάλυψε το Emeya, με το οποίο η βρετανική εταιρία -υπό κινέζικη ιδιοκτησία- εισέρχεται στην κατηγορία των υπερπολυτελών...