Εδώ και 6 ημέρες διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία το φετινό Rally Dakar, αλλά μια έκρηξη που συνέβη στις 30 του Δεκέμβρη, δύο ημέρες πριν την εκκίνηση και κατέστρεψε ένα όχημα υποστήριξης της γαλλικής ομάδας Sodicars Racing, εξετάζεται ως τρομοκρατική επίθεση.

Η έκρηξη συνέβη αμέσως μετά την αναχώρησή του οχήματος από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα στη Τζέντα. Στο όχημα επέβαιναν 6 μέλη της ομάδας και από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι ο Philippe Boutron, ένας από τους οδηγούς, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γαλλία και έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πέρσι στο Κλαμάρ, στα περίχωρα του Παρισιού.

Αρχικά, ο 61χρονος οδηγός που ετοιμαζόταν για την 9η συμμετοχή του στο Rally Dakar, νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αρχές στη Σαουδική Αραβία δήλωσαν αρχικά πως το περιστατικό ήταν “ατύχημα”, αλλά πλέον το αντιμετωπίζουν ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια και έχουν ξεκινήσει έρευνα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian προτρέπει τη Σαουδική Αραβία να ρίξει φως στην υπόθεση:

Θα μπορούσε να ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Ήδη έχουν υπάρξει χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία ενάντια σε γαλλικά συμφέροντα.

Σκεφτήκαμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά οι διοργανωτές είχαν διαφορετική άποψη. Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Τουλάχιστον έπρεπε να αυξήσουν την ασφάλεια, που το έκαναν, αλλά το ενδεχόμενο παραμένει ακόμα στο τραπέζι. Πρέπει να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Γάλλοι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, με τον David Castera, επικεφαλής του Rally Dakar να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού του αγώνα, συμπληρώνοντας πως έχουν τεθεί σε ισχύ επαρκή μέτρα ασφαλείας, χάρη στις αρχές της Σαουδική Αραβίας, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφάλεια του αγώνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο της έκρηξης, αλλά ο Thierry Richard που οδηγούσε το όχημα που εξερράγη είπε:

Δεν είμαστε ανόητοι, ξέρουμε πως μοιάζει μια έκρηξη.