Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, επειδή θα το ωφεληθούν οι πλούσιοι, όπως το ξαναδήλωσε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μια ακόμη ευρωπαϊκή χώρα προχωρά σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των διεθνών τιμών που προκαλείται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την Ολλανδία, η οποία από την 1η Απριλίου έως το τέλος του έτους, θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να μειωθεί κατά 17 λεπτά το λίτρο και αυτή του diesel κατά 11 λεπτά το λίτρο.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα υπόκεινται πλέον στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 21%, αλλά στο συντελεστή του 9%.

Από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ η ολλανδική κυβέρνηση υπολογίζει πως δεν θα μπουν στα ταμεία του κράτους 2,8 δισ. ευρώ.

Η Ολλανδία γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της Ε.Ε, μετά την Κύπρο και την Πορτογαλία, που αποφασίζει να μειώσει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα.