Πρώην μέτοχοι του Twitter κατέθεσαν μήνυση κατά του Elon Musk, στην οποία υποστηρίζουν πως υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την πρόσφατη αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας, επειδή όπως ισχυρίζονται, ο Musk περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημοσιοποιήσει την αγορά ποσοστού 9,2% των μετοχών του Twitter.

Στη μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι ισχυρίζονται πως ο Musk προχώρησε “σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις” αποτυγχάνοντας να ανακοινώσει ότι έχει επενδύσει στο Twitter μέχρι τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπει η σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η τιμή των μετοχών του Twitter αυξήθηκε κατά 27% στις 4 Απριλίου στα 49,97 δολάρια, από 39,31 δολάρια μετά την αποκάλυψη του Musk ότι έχει προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, την οποία οι μέτοχοι είδαν ως ψήφο εμπιστοσύνης από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου προς το Twitter, που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι πρώην μέτοχοι, καθοδηγούμενοι από τον Marc Bain Rasella, δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης για την αγορά των μετοχών, επέτρεψε στον Musk να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, καθώς πώλησαν τις μετοχές τους σε “τεχνητά χαμηλές” τιμές.

Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν. Ένας δικηγόρος του Musk δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις. Οι πρώην μέτοχοι του Twitter δεν στράφηκαν κατά της Tesla.

Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών, τον χρόνο της αγοράς ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρίας, ενώ για την περίπτωση του Musk, η προθεσμία αυτή έληξε στις 24 Μαρτίου.

Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Musk θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Musk ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Musk, που είναι από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές του Twitter, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%.

Μερικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Musk μπορεί να πιέσει το Twitter να προχωρήσει σε αλλαγές ή ακόμη και να προχωρήσει σε μία προσφορά εξαγοράς της εταιρίας, χωρίς αυτό να του έχει ζητηθεί. Ο Rasella δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου.