Η Nissan ανακοίνωσε σήμερα πως από τα MY2018 μοντέλα της στις ΗΠΑ, θα τοποθετεί στον βασικό εξοπλισμό το σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος (AEB). Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρία και τα επτά μοντέλα που πουλά στις ΗΠΑ θα φέρουν πλέον στον βασικό τους εξοπλισμό το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο θα προειδοποιεί τον οδηγό μέσω οπτικοακουστικών ενδείξεων πως επίκειται σύγκρουση, ενώ αν αυτός δεν αντιδράσει, τότε θα αναλαμβάνει να φρενάρει το αυτοκίνητο, βοηθώντας είτε την αποφυγή του, είτε να μειώσει τις ζημιές που θα προκληθούν από τη σύγκρουση.

Πέρυσι, 20 αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συμφωνήσει με τις αμερικάνικες αρχές να τοποθετήσουν στον βασικό εξοπλισμό των μοντέλων τους συστήματα AEB έως το 2022, με την Nissan να το τοποθετεί 4 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012, 1.705 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 547.000 τραυματίστηκαν από οπίσθιες συγκρούσεις, με το 87% των θανάτων και των τραυματισμών να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε η τεχνολογία AEB στα οχήματα. Οι αρχές πιστεύουν πως το μέτρο θα μειώσει τα ετήσια ατυχήματα κατά 28.000, και τους τραυματισμούς κατά 12.000.